Project Loon: Google laat ballonnen op zodat de hele wereld straks WIFI heeft

Deze week werd er meer bekend over Project Loon: Een experiment van Google waarbij grote ballonnen de lucht in worden gelaten die er voor moeten zorgen dat de hele wereld straks over een Wifi signaal kan beschikken. Het klinkt misschien als een slechte 1 april grap, maar Project Loon is een bloedserieuze exercitie.

In de foto’s die deze week zijn vrij gekomen is te zien hoe 50 grote witte luchtballonnen de lucht in worden gelaten vanuit Christchurch, New Zealand. Door gebruik te maken van de natuurlijke luchtstromen om de aarde waaien de ballonnen over normaal totaal onherbergzaam gebied, tweemaal zo hoog als een vliegtuig gemiddeld vliegt. Ze zijn uitgerust met een datasignaal dat, wanneer het vanaf aarde wordt opgepikt, net zo sterk is als een goede 3G verbinding.

w680

Met kleine sensoren die gevoed worden op zonne-energie zijn de ballonnen vanaf aarde te besturen, en kan het projectteam ze bijvoorbeeld hoger of lager laten vliegen. Het idee van Project Loon is om zoveel mogelijk ballonnen in een constante baan om de aarde te brengen, zodat internet ook voor mensen op verafgelegen plekken of in onontwikkelde gebieden toegankelijk wordt. Op dit moment heeft slechts 1/3 van de wereldbevolking toegang tot het internet.

De komende periode hoopt Google vooral veel data te verzamelen, via speciaal ontworpen receptoren die verbinding maken met de overvliegende ballonnen. Op deze Google+ pagina is het project realtime te volgen. Foto’s via WIRED

w680 (1) w680 (2) w680 (3) w680 (4) w680 (5) w680 (6) w680 (7)