Google start met het testen van ‘internetluchtballon’ Project Loon in Sri Lanka

Project Loon

Google’s internetluchtballon, ook wel bekend staat als Project Loon, is maandag het luchtruim van Sri Lanka binnen gevlogen. De overheid van Sri Lanka en Google hebben een samenwerking afgesproken waarbij Google gaat testen met het verspreiden van internet in Sri Lanka door middel van de ballon.

Google’s Loon-ballonnen leveren een stabiele internetverbinding van 10 Mb/s, wat een stuk beter is dan dat wat 3G in de praktijk levert. De ballonnen zijn door middel van zonnepanelen zelfvoorzienend en kunnen zelf hun positie aanpassen. Door middel van de ballonnen wil Google internet naar plekken brengen waar het lastig is om mobiele netwerken aan te leggen.

Volgens The Guardian blijkt uit officiële data dat er in Sri Lanka zo’n 3.3 miljoen mobiele internetconnecties zijn en 630.000 vaste internetverbindingen, wat niet heel veel is onder een bevolking van 20 miljoen mensen. Met de ballon moet het bijvoorbeeld voor de huidige providers mogelijk worden om stabieler en sneller internet te leveren.

Google is niet de enige die aan het testen is met het verspreiden van internet door vliegende objecten. Ook Facebook is bezig met een zelfde soort project, maar kiest hierbij voor drones in plaats van ballonnen.