Project Soli: Google brengt bewegingsdetectie naar je wearables

Google’s ATAP-afdeling werkt aan het ene na het andere revolutionaire product. Of het nu gaat om een modulaire smartphone of jeans met een trackpad: alles kan. Ook Project Soli kunnen we gerust een bijzondere ontwikkeling noemen.

De mensen achter Project Soli wilden een nieuwe manier ontwikkelen om onze wearables te bedienen. Neem je smartwatch: het scherm is vaak nogal klein, dus je moet wel erg dunne vingers hebben, wil je ‘m perfect kunnen bedienen. Berichten typen op een smartwatch is al helemaal onmogelijk. Bewegingsdetectie bleek de oplossing, maar bestaande toepassingen kenden teveel beperkingen. Project Soli werkt dan ook met een enorm kleine radarsensor, zodat de bewegingsdetectie zelfs in het donker tot op de millimeter nauwkeurig werkt.

Projectleider Ivan Poupyrev demonstreerde tijdens zijn Google I/O-keynote dat de nieuwe techniek ongekend veel mogelijkheden biedt. Zo demonstreerde hij een smartwatch-app, waarbij hij door een lijst met items bladerde door zijn duim over zijn wijsvinger te wrijven. Vervolgens tikte hij met zijn duim op zijn wijsvinger en werd het betreffende item geselecteerd. In andere woorden: je hoeft het scherm niet meer aan te raken om je smartwatch te bedienen.

De sensor is in allerlei producten te gebruiken, dus het zou ons niet verbazen als je in de nabije toekomst ook je tv, radio, thermostaat, wasmachine of gadgets op deze manier kunt bedienen. Het team van Project Soli vertelt dar meer over in onderstaande video.