Project Him: Website gebaseerd op de film ‘Her’ gaat interactie aan met gebruikers

Een man die verliefd wordt op zijn besturingssysteem genaamd Samantha; het is een beeld dat de film ‘Her’ schept over de (mogelijk nabije) toekomst van technologie. Samantha is een vrouwelijk spraakbesturingssysteem dat naar mate de tijd vordert intelligenter wordt. De eenzame hoofdpersoon Theodore Twombly valt voor haar unieke persoonlijkheid, met alle gevolgen van dien.

Zou zo’n intelligent besturingssysteem daadwerkelijk mogelijk zijn en in de nabije toekomst kunnen bestaan? Zouden we echt verliefd kunnen worden op een computer? Het zijn vragen waar menig kijker over na is gaan denken na het zien van de film. Zijn we eigenlijk niet nú al in staat een dergelijk systeem te ontwikkelen?

Digitale creatieveling Bjorn Johansson nam de proef op de som en besloot zelf een vergelijkbaar ‘Her’-systeem te ontwikkelen. Johansson raakte geïnspireerd door de film en gebruikte Google Chrome’s spraakherkenning mogelijkheden in de ontwikkeling van een eigen interactieve website, toepasselijk genaamd: ‘Project Him’

7d190304-066f-4184-a1c2-6c05b5ac2f44

Him is een experiment dat zich nog in de beta-fase bevindt. Het project kan alleen worden gebruikt in een Chrome Browser, werkt niet met mobiele apparaten en vereist een microfoon om te functioneren. Check? Dan is Him in staat te reageren op al je vragen. Het systeem heeft uitgebreide kennis van popcultuur, en heeft bovendien ook nog eens humor! Wat zoek je nog meer in een man?

Een leuke stap naar de realisatie van een besturingssysteem zoals Samantha in de film. Net als ‘Her’ wordt ‘Him’ slimmer naarmate de tijd vordert, maar dat is in dit geval te danken aan de enthousiaste maker Johansson. Volgens hem zal het nog wel een aantal jaren gaan duren voordat een dergelijk systeem mainstream zou kunnen worden. Of we ook echt verliefd zouden kunnen worden op ‘Him’ is nog wel de vraag..

62278445-1a1e-4a23-95a8-b14d19149381