‘Prototype van Chinese Google Search koppelt zoekopdrachten aan telefoonnummer’

Google Search

Google zou een prototype van een gecensureerde zoekmachine gemaakt hebben voor China. De zoekmachine koppelt de zoekopdrachten van gebruikers aan hun persoonlijke telefoonnummers, waardoor het eenvoudiger wordt voor de overheid om de zoekopdrachten van mensen te monitoren. Dat meldt The Intercept op basis van verkregen details over het plan.

De zoekmachine draagt de codenaam Dragonfly. Dragonfly werd ontworpen voor Android-apparaten en haalt content die door de overheid niet wordt goedgekeurd weg. Het gaat bijvoorbeeld om informatie over de vrijheid van meningsuiting, mensenrechten en democratie.

Censuur en controle

Volgens ingewijden linkt het prototype van de zoek-app het telefoonnummer aan de app. Daardoor kunnen individuen gemakkelijk gevolgd worden door de overheid. Zoekt een gebruiker dan naar informatie die door de overheid verboden is, dan kan diegene mogelijk ondervraagd worden of zelfs gevangen worden gezet.

De zoekmachine zou beheerd worden als onderdeel van een samenwerking met een bedrijf in China, aldus ingewijden. Mensen die daarvoor werken, zouden de mogelijkheid hebben om de zwarte lijst met zoektermen te updaten. Aan de hand van die zwarte lijst wordt verboden content weggehaald.

Daarnaast wordt data over het weer en de luchtvervuiling vervangen door informatie van een onbekende bron in Beijing. Mogelijk wordt er dan dus valse data gegeven over de luchtvervuiling.

Foto: Shutterstock.com