Prototype voor ’s werelds eerste sociale robot staat klaar

In de film “I, Robot” (2004) werd al een wereld geschetst waarin thuisrobots de wereld overnamen. Dit beeld leek eerst onwerkelijk, maar die tijd is voorbij met de komst van ’s werelds eerste familierobot: JIBO. Het is nu nog een prototype, maar vanaf mei 2016 wordt de thuisrobot voor iedereen beschikbaar gesteld.

Vorig jaar maakte robotwetenschapper Dr. Cynthia Breazeal al bekend dat zij werkte aan een sociale robot dat kan samenleven met mensen. Breazeal startte in de zomer van 2014 een campagne om een ontwikkelaars- en gebruiker community op te starten. Na een succesvolle campagne kan JIBO eindelijk gerealiseerd worden. Daarnaast is deze huisassistent ten opzichte van vorig jaar lichtelijk verkleind, en functioneert het nu zoals een thuisrobot behoort te doen.

JIBO kan bijna alles wat een mens kan:

  1. Zien, via camera’s met tracking software
  2. Horen, via microfoons en taalverwerking
  3. Spreken, via hands-free herinneringen en berichten

Naast deze menselijke kenmerken is het doel van de robot vooral het zijn van een personal assistant. De robot kan helpen met het vergemakkelijken van alledaagse taken, zoals afspraken of berichten. Ook wordt het regelen van een oppas overbodig, aangezien JIBO via artificiële intelligentie de kinderen kan helpen met het leren van schoolwerk.

Deze robotic huisassistent wordt een handige kameraad die verhalen voorleest, foto’s maakt van bijzondere gebeurtenissen en via gezichtsherkenning zich aanpast en relateert aan persoonlijke kenmerken.

Via het Indiegogo voorverkoop programma is het nu al mogelijk om een pre-order te plaatsen voor JIBO, en dit voor het luttele bedrag van $749. Best wel betaalbaar voor iets dat huiselijke taken kan gaan overnemen.

Benieuwd naar een preview van een leven met JIBO? Bekijk hier de video: