Provincie Gelderland gaat testen met zelfrijdende WEpods

De provincie Gelderland gaat start eind deze week officieel met het inzetten van de zelfrijdende WEpod. De tests worden uitgevoerd tussen station Ede-Wageningen en de Wageningen University & Research Centre (WUR) en op de campus van de WUR zelf, schrijft Duurzaam Nieuws.

De WEpod is een klein autonoom voertuigen zonder stuur en pedalen. Hij rijdt met maximaal 25 kilometer per uur en geeft tijdens het ritje informatie over de omgeving en het voertuig zelf. De technologie achter de WEpod werkt met camera’s, een laser, een radar en GPS om de omgeving te kunnen waarnemen en interpreteren.

Hoewel er in het buitenland al flink getest wordt met zelfrijdende voertuigen op de openbare wegen, is dit een van de eerste tests met een zelfrijdend voertuigen in Nederland. Er rijden al wel zelfrijdende voertuigen op gesloten banen zonder andere verkeer, zoals de Rotterdam Rivium shuttle bus.

De WEpod zal op de openbare weg gaan rijden tussen al het andere verkeer. Hierbij zal een control room toezicht houden op het voertuig en de veiligheid. Het is de bedoeling dat het voertuig in eerste instantie op een vast traject gaat rijden, maar het systeem kan worden uitgebreid naar meerdere trajecten in Nederland.

Donderdag zal de minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, de eerste rit maken. Daarna is het de bedoeling dat de WEpods in eerste instantie alleen gebruikt gaan worden voor (buitenlandse) bezoekers van de WUR. Bezoekers kunnen de WEpod via een speciale app reserveren. Hij staat daarna klaar op station Ede-Wagingen, waarna de bezoeker de WEpod kan openen met zijn of haar smartphone.