Chipfabrikant Qualcomm wil data uit sensoren in auto’s gaan verzamelen

Auto’s worden steeds slimmer. Hoewel we nog geen zelfrijdende versies kunnen aanschaffen, zijn de auto’s die je kunt kopen al wel veel meer dan een apparaat om je van A naar B te krijgen. Ze hebben complete entertainmentsystemen aan boord en bevatte allerlei slimme veiligheidsfuncties. Qualcomm wil de huidige auto’s echter nog slimmer maken, zo kondigde het bedrijf voorafgaand aan electronicabeurs CES aan.

Als het aan de chipfabrikant ligt, gaan auto’s data met elkaar delen via het Drive Data-platform. Zoals gezegd: autonome auto’s hebben we nog niet. Daar wordt op dit moment alleen nog mee getest. Maar veel voertuigen hebben al wel talloze sensoren, bijvoorbeeld camera’s en GPS. Iedere sensor heeft nu al een eigen doel. We kunnen hier nog veel meer uithalen als we de data die zij genereren in de juiste context plaatsen. En dat is exact wat Qualcomm wilt doen met Drive Data.

Drive Data maakt gebruik van Qualcomm’s Snapdragon 820Am-processor om alle data van de sensoren te verzamelen en hier nieuwe informatie uit te halen. Het bedrijf zegt bijvoorbeeld dat het je locatie kan ophalen tot op een meter precies door de navigatie van de auto, de snelheid en de camera-informatie te combineren.

Nut

Die data kan volgens Nakul Duggal, die bij Qualcomm werkt aan technologie voor auto’s, gebruikt worden voor bijvoorbeeld het monitoren van de temperatuur en de vervuiling in de lucht. Dit vertelde hij in een gesprek met Engadget. En voor bedrijven als Uber kan het interessant zijn om het gedrag van haar bestuurders te volgen.

Drive Data zullen we voorlopig echter niet bij alle auto’s terugzien. Audi gebruikt het wel in auto’s die dit jaar op de markt komen, maar veel andere fabrikanten hebben het platform nog niet omarmt. Veel fabrikanten kiezen ook voor hun eigen oplossingen. Drive Data staat dan ook nog in de kinderschoenene en het is interessant om af te wachten wat Qualcomm hier uiteindelijk mee gaat doen.