Apple en Qualcomm raken verwikkeld in juridisch gevecht

De Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm overweegt een rechtszaak aan te spannen tegen Apple. Dat zeggen bronnen dicht bij het bedrijf, schrijft Recode. De mogelijke tegenzaak is een reactie op Apple, dat afgelopen vrijdag bekendmaakte Qualcomm voor de rechter te slepen.

Apple eist 1 miljard dollar van de chipmaker omdat het bedrijf zijn machtspositie zou misbruiken. Qualcomm zou de kosten voor het gebruik van patenten verhogen als Apple geen chips van het bedrijf meer zou gebruiken. Volgens bronnen van Recode probeert Qualcomm de rechtszaak af te wenden. Ook zou het bedrijf dus overwegen zelf een rechtszaak aan te spannen.

Ondertussen zou het bedrijf niet stoppen met het leveren van netwerkchips aan Apple, schrijft Recode. Apple heeft die chips nodig om in de VS de netwerken van Sprint en Verizon te ondersteunen. Sinds de iPhone 7 gebruikt het bedrijf echter ook chips van Intel, onder meer in de toestellen die in Nederland worden verkocht. Die chips kunnen echter geen verbinding maken met de netwerken van Sprint en Verizon.

Federal Trade Commission

Eerder vorige week kreeg Qualcomm het ook al aan de stok met consumentenwaakhond Federal Trade Commission (FTC). Die diende voor Apple al een klacht in tegen het bedrijf vanwege misbruik van zijn machtspositie.

Volgens de FTC dwingt de chipmaker afnemers van zijn chips om ook een licentie op zijn patenten te nemen. Daarmee remt het bedrijf het concurrentie, zegt de waakhond.