Quantified Lowlands: #LL13 met de Nike+ FuelBand en Fitbit Ultra

Afgelopen weekend wisten 55.000 festivalbezoekers het terrein van het legendarische Lowlands te vinden. Tussen hen ook ik, gewapend met mijn trouwe Fitbit Ultra en Nike+ Fuelband. Het aantal wachtende voor douche was dit jaar op één hand te tellen, maar hoe ziet Lowlands eruit vanuit een “quantified” perspectief?

Voor de vaste lezers zal het intussen geen geheim meer zijn: ik heb een aparte haat/liefde verhouding met mijn Nike+ FuelBand, zeker in combinatie met de resultaten die de Fitbit Ultra geeft.

Het verschil is logisch en ondertussen meerdere malen bevestigd: een armband meet activiteiten minder goed dan een klassieke “stappenteller” die op de heup wordt gedragen. De statistieken van de Lowlands-zaterdag maken dat pijnlijk duidelijk:

fitbit_lowlands_zaterdag

fuelband_lowlands_zaterdag De zaterdag op Lowlands: duidelijk hogere scores voor de Fitbit (boven) ten opzichte van de FuelBand (onder)

Die zaterdag is overigens ook met voorsprong de meest actieve dag van mijn Lowlands. Gedurende het festival reed ik elke avond terug naar huis, dus hele straffe scores ver na midddernacht zijn er helaas niet of nauwelijks te zien. Toch is het verschil tussen de Fitbit en FuelBand opvallend:

lowlands_scores

Wanneer we inzoomen op die zaterdag, zijn er wel een aantal interessante gelijkenissen te bekennen. Eerst even het complete plaatje van die bewuste zaterdag:

calories_burned_zaterdag

Onmiskenbaar is de piek tussen 13.00 en 14.00 uur: het resultaat van een fikse wandeling naar de Alpha-tent om nog een deel van een optreden aldaar mee te pikken. Wanneer we inzoomen, zien we de topscore van de dag van haast 50 calorieën die verbrand werden tussen 13.30 en 13.45 uur:

zaterdag_13001400

Ook Nike registreerde diezelfde piek rond dat tijdstip, maar laat weer een stevigere stijging zien later op de avond in vergelijk met bovenstaande registraties van de Fitbit:

nike_scores_1300

Opvallend genoeg, in positieve zin, zijn de scores rond het optreden van The Opposites op Lowlands (persoonlijke favoriet!) een stuk lager. Terwijl ik gedurende die show alles behalve stil stond (of kon staan), lijkt het verschil tussen lopen en dansen dus wel meetbaar voor beide trackers. Zien we bij de Fitbit score hieronder nog wel een zichtbare stijging van actieve minuten (groen), de FuelBand laat niet meer dan een vlak bruggetje tussen 16.30 en 17.30 uur.

zaterdag_oppositesVoor de beeldvorming is het goed om nog even uit te zoomen en de ‘prestaties’ van Lowlands in het perspectief van de rest van de week te zien. Op maandag en dinsdag ging ik nog even een stukje hardlopen, maar zoals je zult zien staat dat in geen verhouding tot de afstanden (in kilometers) die er in het weekend werden afgelegd op het festivalterrein in Biddinghuizen.

week_overviewDe komende dagen zal ik proberen wat meer leuke feiten uit de data te halen en eventueel hier delen. Tot die tijd ben ik benieuwd: hoe quantified was jouw Lowlands en wat was je meest interessante learning?

Foto: © Bullet-Ray van Olphen via 3voor12.