Indrukwekkend: RadarCat herkent welke voorwerpen je aanraakt

Google werkt al even aan Project Soli, radartechnologie waarmee je apparaten en applicaties kunt besturen met gebaren. De onderzoekers passen de technologie bijvoorbeeld toe in een smartwatch Maar wetenschappers van de University of St. Andrews hebben die techniek gebruikt om RadarCat te maken, een apparaat dat objecten herkent door er bij in de buurt te komen. Dit schrijven ze op de website van de universiteit.

RadarCat kan dankzij machine learning verschillende materialen als staal of lucht herkennen, maar ook specifieke objecten identificeren. Het systeem weet of het een appel of een sinaasappel aanraakt, of een glas leeg is of vol met water en welk lichaamsdeel je er op legt.

De techniek kan interessant zijn voor diverse doeleinden. Zo kun je een telefoon verschillende taken laten uitvoeren, op basis van waar en hoe je hem vasthoudt. Maar een restaurant zou ook kunnen bepalen wanneer je glas bijgevuld moet worden, omdat RadarCat hen vertelt dat hij leeg is. Iemand die blind is zou met het apparaat producten kunnen herkennen in de supermarkt. En zo zijn er nog veel meer nuttige toepassingen te bedenken.

Mooie ideeën, maar daar zijn we nog lang niet. RadarCat is nu vooral nog een prototype en een concept. Voor het een daadwerkelijk wordt toegepast in de praktijk zijn we waarschijnlijk jaren verder