Zo zag je een raketlancering van SpaceX nog nooit

Gisteren lanceerde SpaceX een spionagesatelliet van de Amerikaanse overheid. Het was de 34e raketlancering van SpaceX en de eerste met een militaire satelliet aan boord, maar dat was dan ook meteen het enige speciale de vlucht van de Falcon 9-raket.

Doordat het om een lancering die de nationale veiligheid van de VS betrof zagen we niet veel beelden van de raket in de ruimte. Hierdoor kwam er tijd en ruimte vrij om met de camera’s te focussen op de eerste trap van de raket die terugkeerde naar aarde, waardoor er beelden te zien waren die we nog niet eerder zagen.

Eerste trap in beeld

Tijdens de webcast stond er namelijk een camera aan de grond die de Falcon 9 bijna de hele tijd in beeld bracht terwijl hij terugkeerde naar onze planeet. Dit betekende dat we ook een heel duidelijk shot zagen van de scheiding van de twee onderdelen en hoe zo’n terugkeer precies gaat.

Close-up of rocket stage separation, fast flip, boostback burn in a ring of fire and then landing burn

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

Op de raket zelf was zoals gewoonlijk ook een camera gemonteerd, zodat je duidelijk de raketmotoren zag ontsteken bij de terugkeer naar aarde. Zo kan hij afremmen en de route controleren tijdens de afdaling.

Gewenning

Wat naast de weergave van de lancering opvalt is  hoe snel we gewend geraakt zijn aan het landen van een raket. Raketlanceringen van SpaceX, altijd gevolgd door een landing of een poging daartoe, zijn normaal geworden. Dat terwijl de eerste succesvolle terugkeer van een Falcon 9 nog maar van december 2015 dateert.