Besmet met ransomware: Eén bitcoin betalen of twee anderen infecteren?

De makers van een nieuw ontdekte ransomware hebben een vuil trucje bedacht om meer slachtoffers te maken. Mensen die met de gijzelsoftware besmet zijn kunnen betaling van losgeld vermijden door twee nieuwe slachtoffers te maken. De malware werd vorige week ontdekt door MalwareHunterTeam, schrijft Bleeping Computer.

Ransomware versleutelt bestanden zodat het slachtoffer ze niet meer kan gebruiken. Om weer toegang te krijgen, moet een speciale sleutel worden ingevoerd. De makers van de ransomware hebben die sleutel in hun bezit. Zij beloven die te overhandigen, vaak nadat er een bedrag in bitcoins is overgemaakt. Het betalen van losgeld is een gebruikelijke manier om gegijzelde bestanden weer beschikbaar te maken.

Maar de makers van de ransomware Popcorn Time bieden een, naar eigen zeggen, ‘smerig’ alternatief aan. Slachtoffers kunnen hun betaling ontlopen door twee anderen met de gijzelsoftware te besmetten. De twee nieuwe slachtoffers moeten er wel voor kiezen om het losgeld wel te betalen om de bestanden van het eerste slachtoffer vrij te geven.

De ransomware heeft overigens niets te maken met de gelijknamige torrentdienst om films te kijken. Slachtoffers kunnen er ook voor kiezen om één bitcoin te betalen. De waarde van de digitale munt ligt momenteel rond de 750 euro.