Rapport: Europeanen downloaden steeds minder illegaal

Blokkage The Pirate Bay

We downloaden in de afgelopen jaren steeds minder illegaal. Dat blijkt uit een rapport van het Instituut voor Informatierecht (IViR), meldt de NOS. Tussen 2014 en 2017 is het aantal illegale downloaders flink gedaald. Vorig jaar downloadde zelfs maar 37 procent van de internetgebruikers iets illegaals.

81 procent van de internetgebruikers consumeerde vorig jaar legaal, bijvoorbeeld via Netflix of Spotify. In 2014 is er helaas geen onderzoek in Nederland gedaan, waardoor die cijfers van dat jaar niet beschikbaar zijn.

In andere Europese landen zijn die cijfers er echter wel. In Duitsland downloadde bijvoorbeeld 29 procent in 2017 wel eens iets illegaals. Dat is een procentpunt meer dan in 2014. Onderzoeker Joost Poort stelt dat meer Duitsers games zijn gaan downloaden.

Nederland is overigens relatief gezien behoorlijk braaf als het om de regels gaat. Volgens Poort zitten wij namelijk aan de onderkant als het om het aantal illegale downloaders gaat. Hij ziet dan ook een gestage afname in ons land.

Oorzaken

De onderzoekers zeggen dat er twee oorzaken zijn van de daling. Sinds 2014 is er bijvoorbeeld veel meer content gekomen die je kunt huren, kopen of streamen. Poort stelt verder dat de koopkracht een oorzaak is. Hoe hoger de koopkracht is, hoe minder er illegaal gedownload wordt.

Er is overigens geen “overtuigende link” gevonden tegen optreden van illegaal downloaden en de daling ervan. Poort: “”Ik vind dat persoonlijk een achterhoedegevecht. Daarmee jaag je je grootste klanten tegen je in het harnas.” Iemand die illegaal downloadt, downloadt namelijk twee keer meer legaal dan iemand die alles volgens de regels doet.