Raspberry-computer van 99 dollar haalt streefbedrag driedubbel binnen

pi-topceed-featuring-the-raspberry-pi

Schijnbaar is er nogal wat vraag naar een volwaardige computer voor 99 dollar. Een crowdfundcampagne op Indiegogo voor de pi-topCEED, een pc gebaseerd op de Raspberry Pi met een beeldscherm heeft namelijk al drie keer zijn streefbedrag opgehaald. De makers hadden 50.000 dollar nodig voor de betaalbare desktop, maar inmiddels staat de teller al op 150.000 dollar.

De makers weten de prijs zo laag te houden dankzij de Raspberry Pi aan de binnenkant. Dit kleine computertje wordt doorgaans voor rond de 35 dollar verkocht, waardoor de rest van de kostprijs vooral gaat zitten in het scherm en de behuizing. De pi-TopCEED is echter direct een volwaardige pc, in plaats van een simpele printplaat voor creatieve nerds. Gebruikers moeten hem zelf in elkaar zetten, waardoor je meteen leert hoe een computer in elkaar zit.

Daarmee hebben de makers een handige computer voor bijvoorbeeld kinderen of mensen in ontwikkelingslanden gemaakt. Hoewel je er niet zo snel een moderne game op zult spelen, kun je er wel op werken en over het web surfen.

De makers van de Raspberry-computer maakten eerder al eens een laptop, die eveneens op de Raspberry Pi was gebaseerd. Die ging echter wat zijn punt voorbij: de laptop kostte 300 dollar, waardoor hij qua prijs vergelijkbaar met de gemiddelde netbook of een goedkope laptop was.