Raspberry Pi krijgt nieuwe 8-megapixelcamera van Sony

De afgelopen jaren zijn er diverse keren verbeteringen doorgevoerd aan de betaalbare microcomputer Raspberry Pi. De cameramodule, die los verkrijgbaar is, bleef echter al die tijd hetzelfde: een 5-megapixelcamera die je voor 22 euro in huis haalt. Vanaf vandaag kun je, zonder dat je meer hoeft te betalen, een betere camera krijgen.

De Raspberry Pi Foundation heeft Sony uitgekozen als de nieuwe leverancier voor de sensor van de camera. Het gaat om een 8-megapixelcamera die meer contrast vastlegt en het beter doet in het donker dan zijn voorganger. Naast een normale camera, is er ook een infraroodversie van de nieuwe Raspberry Pi Camera Module beschikbaar gekomen. Hiermee kun je het donker foto’s maken of bewegende beelden vastleggen.

De Sony-sensor in kwestie wordt veelgebruikt in goedkopere Chinese smartphones. Je hoeft er niet de resultaten van te verwachten die je tegenwoordig van populaire smartphones krijgt, maar het is een prima camera voor de Raspberry Pi. Daar komt bij dat de Raspberry Pi Foundation veel moeite heeft gestopt in het optimaliseren van de camera, zodat de beeldkwaliteit (en bijvoorbeeld de witbalans) optimaal is.

Op dit moment verkopen twee webwinkels de nieuwe Raspberry Pi Camera Modules. Andere verkooppunten, waaronder ook Nederlandse zullen waarschijnlijk op korte termijn volgen.