Raspberry Pi Zero W: Een computer met wifi en bluetooth voor een tientje

Raspberry Pi Zero W

Hobbyisten zijn dol op de Raspberry Pi. Het zijn extreem goedkope computers, waarbij alle onderdelen op een klein printplaatje zitten en die weinig stroom gebruiken. Niet zozeer bedoeld als pc om op te werken – al zou het in theorie gewoon kunnen – maar vooral voor om zelf smart-home-projecten in elkaar te zetten of om een scherm dat je ergens aan de muur hangt aan te sturen.

Een jaar geleden lanceerde Raspberry Pi zijn laatste model: de Raspberry Pi 3. Met een quad-core processor en ingebouwde wifi en bluetooth eigenlijk gewoon een volledige pc voor slechts een paar tientjes. Voor de echte knutselaars lanceerde de organisatie achter de microcomputer een paar maanden eerder al de Raspberry Pi Zero. Minder rekenkracht en aansluitingen, maar ook kleiner en goedkoper (maar 5 euro!). Echt bedoeld voor Internet of Things-projectjes.

Deze Raspberry Pi Zero krijgt vandaag, op de vijfde verjaardag van de Raspberry Pi, een upgrade. De Zero is nu verkrijgbaar met wifi en bluetooth. Hierdoor is het makkelijker om draadloos verbinding te maken met de computer en wordt het aantal mogelijkheden dus vele malen groter.

Verder is deze Raspberry Pi Zero W, zoals hij heet, gelijk aan zijn voorganger. Er zit een 1 GHz dual-core processor in, 512 MB werkgeheugen en diverse compacte connectoren waaronder micro-USB en mini-HDMI. Wifi en bluetooth hebben echter wel een prijskaartje, want de Zero W is twee keer zo duur als zijn voorganger. Voor een tientje haal je er één in huis.

Heb je interesse? In Nederland kun je de Raspberry Pi Zero W nu voor 11 euro bestellen bij Kiwi Electronics. Dat bedrijf verkoopt ook allerlei aansluitkabeltjes en de Raspberry Pi Camera voor bij de Zero W. Ook komt er een officiële case beschikbaar waar je eventueel ook de camera in kunt verwerken, maar deze verkoopt Kiwi nog niet.

De oude Raspberry Pi en en de Raspberry Pi 3 blijven daarnaast ook nog gewoon op de markt.