Het perfecte kerstcadeau onder de 5 dollar: Raspberry Pi Zero

Computeronderdelen zijn inmiddels zo goedkoop geworden, dat je een complete computer kunt kopen voor maar 5 dollar. Raspberry heeft een nieuw ontwikkelbordje gelanceerd voor die prijs. Hij heet de Raspberry Pi Zero en er zijn al zo’n tienduizend exemplaren geproduceerd, maar Raspberry verwacht dat de vraag groter zal zijn dan het beschikbare aanbod.

De nieuwe Rasberry Pi Zero is de opvolger van het Raspberry Pi Model B, dat met een prijs van $20 tot $35 een stukje duurder was. Hij heeft dezelfde processor (een Broadcom BCM2845-soc met een ARMv6 ARM11-core). Met een snelheid van 1GHz is hij echter wel 40 procent sneller dan het vorige Raspberry Pi Model B.

De Raspberry Pi Zero is met een afmeting van 65 x 30 x 5 mm verrassend klein. Hij mist hierdoor wel een ethernet-aansluiting en grote USB-poorten. Daar in tegen heeft hij wel twee micro-usb-poorten, een mini hdmi-aansluiting en een 40-pins gpio-header. De pinnetjes dien je nog wel zelf toe te voegen. Deze kun je in een speciaal pakketje samen met een mini-HDMI naar HDMI-kabel en micro-B USB naar USB-kabel kopen.

Doordat het zo goedkoop is om een simpele, maar volledig computer aan te schaffen is het een interessant apparaat voor hobbyisten die bijvoorbeeld willen knutselen met Internet of Things-toepassingen.

Op de webshop van Raspberry Pi zelf is het bordje al uitverkocht, maar je kunt het nog proberen bij element14, The Pi HutPimoroni en Adafruit. Daarnaast wordt het nieuwe bordje gebundeld met de decemberuitgave van het tijdschrift MagPi, maar dat tijdschrift is helaas niet in Nederland te krijgen