Rebeat Innovation gaat dit jaar LP’s met HD-geluid maken

LP's, Vinyl, plaat

De LP bestaat al jaren en wordt ook al ongeveer 100 jaar op dezelfde manier gemaakt. Maar dat kan binnenkort gaan veranderen. Het Oostenrijkse Rebeat Innovation gaat vanaf dit jaar namelijk LP’s met HD-geluid maken. Dat meldt Pitchfork.

Het bedrijf gaat analoge geluidsinformatie omzetten in een digitale 3D-kaart van de muziek. Dat wordt vervolgens in vinyl gegraveerd met licht. Het proces moet resulteren in 40 procent meer speeltijd per kant, 30 procent meer amplitude en een betere geluidskwaliteit. Een HD-geluidskwaliteit dus.

Productie

Het gaat echter nog wel even duren voor de eerste HD-LP’s in de winkel liggen. Onlangs kreeg Rebeat Innovation een investering van 4,8 miljoen dollar. Daarvan gebruikt het 600.000 dollar om een eigen lasersysteem te kopen, maar die wordt mogelijk pas in juli verscheept.

Vervolgens moet het bedrijf vijf persinstallaties vinden en teststempels produceren. Het plan is nu om de eerste proefversies klaar te hebben voor de Making Vinyl-conferentie in Detroit in oktober. Ergens volgend jaar moeten de eerste LP’s in de winkel liggen.

Overigens hoef je geen nieuwe platenspeler te kopen voor het nieuwe vinyl. Je bestaande variant moet deze ook af kunnen spelen. Dus je hoeft alleen maar nieuwe platen aan te schaffen, hopelijk voor een niet al te hoge prijs.