Recht uit Star Trek: Real-time vertalen met de Sigmo

Een directe vertaling van de “Universal Translator” uit Star Trek, zo (en haast niet anders) kun je de Sigmo het beste omschrijven. De kleine gadget kan zo’n beetje elke taal direct omzetten naar het “universele” Engels. Gezien zijn afkomst, dan ook met ondersteuning voor Klingon?

Het formaat van een pillendoosje en makkelijk mee op reis te nemen, dat zijn op het eerste gezicht misschien wel de grootste pluspunten van Sigmo. Ook zijn prijskaartje van $50 is absoluut niet afschrikwekkend, maar dat kunnen de bijbehorende roaming-kosten in het buitenland (nog) wel worden, mocht je niet opletten.

In de compacte behuizing van de Sigmo vinden we een microfoon, speaker en Bluetooth verzender/ontvanger. Middels die Bluetooth verbinding verstuurd de Sigmo de gesproken zinnen naar je smartphone, die vervolgens de vertaling voor je ophaalt en de Sigmo laat uitspreken.

Zo simpel kan het dus zijn, maar daarbij ben je dus wel afhankelijk van een goede internetverbinding. Is die aanwezig, dan kan de Sigmo je een hoop lastige gebarentaal en blikken van onbegrip met de lokale bevolking besparen. Misschien de charme van het reizen, misschien soms ook een bron van frustratie?

De Sigmo was een enorme hit op Indiegogo en heeft zijn crowdfunding nuttig ingezet: het bedrijf verwacht volgende maand al de eerste vertalers de wereld over te sturen. Vooralsnog zonder ondersteuning van Klingon.