Rechter: Verhaal over hack Kaspersky door De Telegraaf moet gerectificeerd worden

Kaspersky Lab

De Telegraaf moet een artikel over een vermeende hack bij Kaspersky Lab rectificeren. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald, meldt NU.nl. Het beveiligingsbedrijf spande een kort geding aan tegen de uitgever van De Telegraaf, TMG.

In februari dit jaar verscheen er een artikel in De Telegraaf. Volgens dat artikel wist een “meesterhacker de systemen van Kaspersky binnen te dringen. Op basis van de gevonden informatie zou de hacker geconcludeerd hebben dat een Tweede Kamerlid met “de Russen” samenwerkte. Kaspersky zei echter dat dit bericht “sensationeel” en nepnieuws is.

De hacker in kwestie zou Rian van Rijbroek zijn. Eerder viel zij al door de mand als ‘expert’ bij Nieuwsuur. Bovendien had ze plagiaat gepleegd voor een boek dat ze schreef met oud-minister Willem Vermeend. Tegenover journalisten zou ze nu gezegd hebben het beveiligingsbedrijf gehackt te hebben, in opdracht van de veiligheidsdiensten. Dit ontkent ze nu.

Ondertussen heeft Kaspersky ontdekt dat er nooit is ingebroken op hun netwerk. Na die conclusie besloot het bedrijf een rechtszaak aan te spannen tegen TMG, omdat hun reputatie beschadigd werd door het artikel.

Besluit rechter

De rechter heeft nu besloten dat de publicatie “onrechtmatig” was. Zo konden de betrokken journalisten niet bewijzen dat Van Rijbroek inderdaad verteld had over de inbraak. Verder hebben ze het beveiligingsbedrijf nooit om een reactie gevraagd en is er geen onderzoek ingesteld naar de beweringen die Van Rijbroek gedaan had.

TMG verweerde zichzelf door te claimen dat uit het artikel blijkt dat de beweringen van Van Rijbroek “niet serieus genomen moesten worden”. De rechter wees dat verweer echter af, omdat de tekst ook toont dat de beweringen wel serieus genomen moeten worden.

TMG moet nu binnen 3 dagen een rectificatie in de krant en op de website van De Telegraaf zetten.

De foto boven dit artikel is onder de Creative Commons 2.0-licentie beschikbaar gesteld door David Orban.