Rechter: WhatsApp moet Nederlandse vertegenwoordiger aanstellen

WhatsApp

WhatsApp moet van de rechter een officiële vertegenwoordiger aanwijzen in Nederland, om te voldoen aan de Wet bescherming persoonsgegevens. Dit meldt de rechtbank in Den Haag op haar website. De rechtszaak werd aangespannen door de Autoriteit Persoonsgegevens, de Nederlandse privacywaakhond. Stelt WhatsApp geen vertegenwoordiger aan, dan moeten ze een dwangsom van 10.000 euro per dag betalen, met een maximum van een miljoen euro.

WhatsApp vond dat de app niet gezien kan worden als de verantwoordelijke voor gegevensverwerking, zoals de Nederlandse wet dat noemt, omdat het bedrijf hier geen personeel heeft en alleen met de servers in de Verenigde Staten werkt. Maar omdat de verwerking van alle gegevens wel op Nederlandse smartphones gebeurt, is WhatsApp onder de Nederlandse wet hier wel verantwoordelijk voor, besloot de rechtbank vandaag. Om die reden moet er alsnog een vertegenwoordiger in Nederland komen.

Vanaf 2018 komt er echter een Europese regel, waarbij bedrijven verplicht zijn om in de gehele EU tenminste é´´n vertegenwoordiger aan te wijzen als er persoonsgegevens worden verwerkt. Volgens de rechter is dit niet relevant voor de zaak die nu speelde.

Delen gegevens

WhatsApp ligt de laatste tijd ook onder vuur omdat het gegevens wilde delen met moederbedrijf Facebook. De EU gaf eind oktober aan dat ze wilden dat het bedrijf hiermee stopte, omdat gebruikers volgens hen mogelijk niet goed geïnformeerd waren over de wijzigingen.

Begin deze maand liet WhatsApp weten hiermee akkoord te gaan en voorlopig te stoppen met het delen van gegevens met Facebook.