Rechtszaak tegen de NSA gaat niet door vanwege ‘gebrek aan bewijs’

Een rechtszaak die aangespannen werd tegen de NSA door onder andere Wikimedia gaat niet door. Een rechter uit Maryland (Verenigde Staten) heeft besloten dat de aanklagers niet over genoeg bewijs bezitten om de rechtszaak door te laten gaan.

Wikimedia, het moederbedrijf van Wikipedia, en andere instituten waaronder Rutherford Institute, Amnesty International USA en the National Association of Criminal Defense Lawyers dienden de aanklacht in vanwege de afluisterpraktijken van de Amerikaanse regering.

De focus van de aanklacht lag voornamelijk in de manier waarop de NSA gegevens verzamelde. Uit onder andere documenten van Edward Snowden blijkt dat de NSA hoge capaciteitskabels aftapt en daardoor iedereen aftapt. Dit zou in strijd zijn met de Amerikaanse wet.

De zogenaamde upstream-afluisterpraktijken zorgden ervoor dat mensen minder bereid zijn informatie te delen via het internet, dat zeggen althans de aanklagers. Experts vinden de afkeuring van rechtszaak onterecht. Er zijn genoeg documenten die het afluisteren van de NSA op deze manier bewijzen.