‘Reddings-app voor vluchtelingen I SEA is nep’

Vorige week schreven we over I SEA, een app voor je smartphone waarmee je de satellietbeelden van de Migrant Offshore Aid Station (MOAS) doorzoeken, zodat iedereen een mogelijk bootje op de foto’s kan melden. Op die manier kun je helpen bij de zoektocht naar bootvluchtelingen. Maar nu zijn er beschuldigingen aan het adres van de app: hij zou nep zijn. De app is inmiddels ook niet meer beschikbaar in de App Store.

In I SEA kun je zoeken naar bootvluchtelingen. Als je een boot ziet, klik je op een knop om MOAS op de hoogte te stellen. Zij controleren de foto en als er inderdaad een boot op staat, dan worden de hulpinstanties ingeschakeld. I SEA werd ontwikkeld door adverteerdersbedrijf Grey Group uit Singapore. Maandag kreeg de app nog een bronzen medaille tijdens de Cannes Lions conferentie in Frankrijk.

Maar nu ligt de app onder vuur. Twitter-gebruiker @SwiftOnSecurity bracht vele problemen naar boven met zijn tweet: “Ik wist op basis van intuïtie binnen twintig seconden dat deze app nep is. Het schreeuwt dat de interface nog niet klaar is, het gedraagt zich niet goed.”

In de App Store staat inmiddels dat de app niet langer beschikbaar is, tenzij je in Singapore bent. Grey Group zei zondag op hun eigen pagina dat de app momenteel “getest wordt”. Een woordvoerder laat tegenover CNet weten dat de app echt is. “We zeiden dat de app getest wordt en dat er nog een aantal problemen met de satellieten zijn om op te lossen. Om de één of andere reden heeft een ontwikkelaar die we niet kennen het verhaal naar buiten gebracht dat de app nep is.”