Reddit-gebruikers vinden gestolen auto binnen paar uur terug

Auto-gestolen-Reddit

Onderschat nooit de kracht van het internet. De Amerikaanse freelance ontwerper en fotograaf Sebstiaan de With ontdekte vorige week vrijdag dat zijn auto niet meer op de parkeerplaats stond waar hij hem had achtergelaten. Hij deed aangifte van diefstal, maar besloot ook een bericht op Reddit te plaatsen. En geloof het of niet, maar zijn auto is gevonden. Binnen een paar uur zelfs.

De With vertelt zijn verhaal aan SFGate, waar hij als freelancer voor werkt. Op vrijdag ging hij met zijn vrouw in zijn 1991 Land Rover Defender een kerstboom kopen. Maar bij terugkomst was de auto verdwenen uit de parkeergarage. De With besloot niet te wachten op het onderzoek van de politie, maar op Twitter en Facebook om hulp te vragen. Pas op maandagavond plaatste hij een bericht op Reddit.

“Ik dacht dat het nutteloos was om een bericht te plaatsen, maar aan de andere kant wilde ik toch echt mijn auto vinden”, aldus de freelancer. “Het (de 1991 Land Rover Defender, red.) zijn ontzettend moeilijke auto’s om te vinden in Amerika.” Maar De With had geluk. Pablo Delarosa zag de oproep op Reddit en herinnerde zich direct iets: hij had de auto zaterdag nog gezien.

Nummerborden

De auto was in Texas gekocht, waardoor er ook nummerborden uit de staat opstonden. “Je ziet deze auto’s niet vaak en het viel me op dat de nummerborden uit Texas kwamen. Daardoor ving de auto mijn aandacht meer, omdat ik uit Texas kom”, aldus Delarosa. Op die zaterdag zag hij ook twee mannen die aan de auto leken te werken. Delarosa plaatste een reactie op het bericht op Reddit, met daarin specifieke details over waar hij de auto had gezien.

Ook Nick Ghirardelli, een vastgoedontwikkelaar, wist te helpen. Hij zag het bericht op dinsdagmorgen en een paar uur later zag hij de auto toen hij terugkwam van de sportschool. Ghirardelli besloot naast de Land Rover te blijven staan en de politie te bellen, om te melden dat hij de auto had gevonden. Terwijl hij in de wacht stond, stuurde hij een bericht naar De With met het goede nieuws.

“Ik sprong direct op mijn fiets, ging die kant op en ontmoette hem”, aldus De With. “En jawel: dat was mijn auto.” De politie kwam ook naar het voertuig toe, doorzocht het en verzamelde vingerafdrukken. De auto is helaas wel iets beschadigd, maar goed te repareren. Zo zijn de remmen kapot, evenals de benzinedop en het stuur.

Zo zie je maar: onderschat nooit de kracht van het internet.