Referendum over sleepwet is op 21 maart tijdens gemeenteraadsverkiezingen

sleepwet

Het raadgevend referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) of sleepwet wordt op 21 maart gehouden. Dat heeft de Kiesraad vanochtend bekendgemaakt, meldt AD. In totaal zijn er 384.126 geldige handtekeningen opgehaald. Voor een referendum zijn er 300.000 handtekeningen nodig.

De Wiv geeft de geheime diensten AIVD en MIVD meer bevoegdheden om internetverkeer te onderscheppen. De diensten mag onder meer ‘ongericht tappen’, waarbij er grote hoeveelheden data binnen wordt gehaald. Later wordt pas gekeken welke informatie mogelijk relevant is. De data mag maximaal drie jaar bewaard worden. De wet wordt op 1 januari 2018 van kracht.

Vijf studenten zijn het echter niet eens met de sleepwet, zoals zij de Wiv noemen. Daarop besloten ze een petitie te starten, om een raadgevend referendum af te dwingen. Dat is nu dus gelukt. Het referendum wordt tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart gehouden.

Buma

CDA-leider Sybrand Buma zei vorige week nog dat zijn partij de uitkomst van het referendum zal negeren. Hier kwam veel kritiek op uit de samenleving en uit de politiek.