Regen of zon? Songza geeft muzieksuggesties gebaseerd op het actuele weer

Niets is zo bepalend voor je humeur als het weer. Geef toe, zeiknat worden geregend op weg naar je werk of juist in de volle zon in het park liggen; het weer doet wat met je. Streamingdienst Songza speelt in op dit gegeven en biedt muziek aan gebaseerd op het actuele weer.

Songza is een gratis muziek streamingdienst voor internetgebruikers in Amerika. De dienst focust zich op de gevoelens en de stemmingen van zijn gebruikers om de juiste muziek te kiezen op het juiste moment. Van liefdesverdriet, feestjes en sport, tot het radiostation ‘3 AM Airport’ dat relevante muziek biedt voor gestrande reizigers; voor ieder moment is er geschikte muziek.

Afgelopen week kondigde het bedrijf een nieuwe factor toe te voegen aan zijn suggestie-techniek waarmee Songza nog beter in probeert te spelen op de stemming van zijn gebruikers: het weer. Niets is immers zo bepalend voor je stemming als het weer.

Aan de hand van data van The Weather Channel geeft Songza suggesties voor bepaalde nummers of afspeellijsten. Of het nou regent, sneeuwt, stormt, of simpelweg wanneer de zon ondergaat; de dienst probeert je de meest relevante muziek aan te bieden.

Schermafbeelding 2014-03-31 om 14.30.35

Niet iedereen reageert natuurlijk hetzelfde op elk weertype; de een is bang voor onweer, terwijl de ander zich er juist ontspannen bij voelt. Om hier op in te springen vraagt Songza specifiek naar de stemming van de gebruiker; voelt hij zich angstig, boos of juist relaxt door deze weersomstandigheden? Gebaseerd op deze informatie én relevante weerinformatie wordt vervolgens de juiste muziek gekozen.

Volgens CEO Elias Roman, is het weer slechts een van de velen factoren die het bedrijf hoopt te gaan gebruiken om de juiste muziek te kiezen voor zijn gebruikers. Wanneer verschillende gebruikers op een zelfde locatie kiezen voor het ‘Songza Workout Station’ zou de dienst bijvoorbeeld in staat moeten zijn de locatie te herkennen als een sportschool. Hierdoor zou Songza in de toekomst nog betere muzieksuggesties moeten gaan geven.