Regisseur geeft toe: Frozen-personage Olaf was er bijna niet geweest

Olaf, de sneeuwman uit Frozen

Frozen is sinds de release in 2013 een wereldwijde hit. En sneeuwpop Olaf speelt daar zeker een rol in. Maar wie had gedacht dat de vrolijke en ietwat naïeve sneeuwman er bijna niet geweest was? Toch blijkt dat wel het geval.

Olaf de sneeuwman werd in Frozen gemaakt door Elsa, die magische ijskrachten heeft, en haar zus Anna. Maar hij is geen gewone sneeuwpop. Olaf blijkt te leven. En als Elsa jaren later wegrent van huis, creëert ze Olaf opnieuw. Vanaf dan begeleidt hij de zussen op hun avonturen, met hilarische opmerkingen en liedjes.

Maar Jennifer Lee, de chief creative officer van Walt Disney Animation en mederegisseur van Frozen, was een stuk minder enthousiast over de sneeuwpop dan de fans van de film. Toen zij aan boord kwam van het project, was Olaf het eerste wat ze wilde verwijderen, zo heeft ze nu toegegeven. Ze vertelde het verhaal tijdens de Arts and Entertainment Journalism Awards, waar ze de Distinguished Storyteller Award won, zo schrijft Variety. Josh Gad – de stemacteur achter Olaf – overhandigde de prijs.

Frozen-animator redt Olaf

Lee werd pas onderdeel van de filmproductie toen het project al gestart was. Ze zag toen een vroege versie van de film, waarna haar eerste commentaar was: haal de sneeuwpop weg. Maar gelukkig was er een animator aanwezig die al drie pagina’s aan script had verwerkt, met Josh Gad in het achterhoofd. Een aantal filmmakers hadden Gad namelijk ’s avonds op tv gezien en waren onder de indruk van hem. Lee vond het geheel onweerstaanbaar en zo werd Olaf toch onderdeel van Frozen. Tijdens de prijsuitreiking gaf ze simpelweg aan: Josh is Olaf.

De keuze heeft Disney overigens geen windeieren gelegd. Niet alleen werd de eerste Frozen-film een groot succes, er volgde ook een tweede film én diverse specials op Disney+. Een aantal daarvan draaien zelfs alleen om Olaf, zoals Olaf’s Frozen Adventure en Olaf Presents.

Beeld: Disney+