Review: Razendsnelle AOC AG275QZN heeft gamers veel te bieden

Steeds meer console gamers ontdekken wat PC-spelers al langer wisten: een dedicated gaming monitor kan je spelervaring naar een nieuw niveau brengen. En dus is de markt voor gaming monitoren rap gegroeid. De AOC AG275QZN moet het dan wellicht niet hebben van zijn sexy naam, zijn uiterlijk en de specs zijn veelbelovend genoeg.

Om maar direct met de deur in huis te vallen: de AOC AG275QZN QHD gaming monitor biedt een geweldige ervaring voor spelers die op zoek zijn naar een hoge resolutie, snelle reactietijd en geavanceerde functies om hun kijkervaring nog verder te verbeteren.

Het scherm heeft een resolutie van 2560×1440 pixels en zorgt voor scherpe beelden en levendige kleuren. Het VA-paneel en de anti-reflectie coating zorgen er voor optimaal contrast en prettig kijken onder alle lichtomstandigheden.

Daarnaast is het scherm met 27 inch groot genoeg om te genieten van games zonder dat het al te veel vastgoed op je bureau claimt.

Need for speed

Waar de AOC AG275QZN echt uitblinkt, zijn de snelheidsfactoren. De monitor heeft een hoge verversingssnelheid van 240 Hz, wat zorgt voor een vloeiende en responsieve gameplay. De reactietijd is slechts 0,5 milliseconden, waardoor er minimale vertraging en ghosting is tijdens het spelen van snelle games zoals first-person shooters (FPS) en racegames.

Dankzij de Adaptive Sync-technologie heb je een vloeiende en schokvrije gaming-ervaring, terwijl de Low Input Lag-functie zorgt voor minimale invoervertraging. Dit is vooral handig voor competitieve gamers die op zoek zijn naar de beste prestaties.

De AOC AG275QZN QHD gaming monitor heeft ook enkele geavanceerde profielen die speciaal zijn ontworpen voor gamers. Via het instellingen-menu van de monitor kun je de standaard instellingen ook vervangen met vooraf gedefinieerde opties voor FPS, race of real-time strategy (RTS) games. Of je past de instellingen aan zoals jij dat prettig vindt en slaat ze op om snel te kunnen switchen.

De KeyPad aan de achterkant van de monitor zorgt er voor dat je snel en gemakkelijk kunt wisselen tussen profielen.

Hybride alleskunner

Met een prijskaartje van rond de €450 euro is het voor meer casual gamers misschien wat lastiger om de AOC AG275QZN puur alleen voor het gamen aan te schaffen. Het is dan ook goed te weten dat het scherm ook voor dagelijkse (kantoor)werkzaamheden prima inzetbaar is.

Het scherm is omlijst met een slanke en minimalistische rand, wat zorgt voor een grotere kijkruimte en een modernere uitstraling. En de monitor is ook verstelbaar in hoogte, kantelbaar en draaibaar, waardoor je hem ook prima als primair of secundair scherm van je laptop zou kunnen gebruiken.

En hoewel de specs van AOC AG275QZN toch vooral de power PC-gebruikers als muziek in de oren zullen klinken, was er ook tijdens het spelen op de Macbook en de PS4 en PS5 een merkbaar verschil ten opzichte van spelen op een LCD/LED tv. Het maakt van de AOC een hybride alleskunner.

Conclusie

Onder aan de streep is de AOC AG275QZN een heerlijke gaming monitor voor fanatieke én casual gamers. Met een prijs van rond de €450 euro is het scherm ook meer dan competitief geprijsd in het veld der 240hz-monitoren.

Het is echter wel goed om je eigen eisen goed inzichtelijk te hebben. Speel je vooral op een console? Dan is die 240 Hz veel minder van belang (120 Hz is de max voor de next gen consoles) en zijn er tegen lagere verversingssnelheden weer goedkopere alternatieven te vinden.

Voor (power)PC-gamers, op zoek naar een high-end game ervaring, heeft de AOC AG275QZN met zijn snelle reactietijd en strakke ontwerp echter meer dan genoeg te bieden en is het aan absolute aanrader.

Afbeelding via AOC / Shutterstock.com