Review: TomTom Multi-Sport Cardio laat je hartje sneller kloppen

Begin april lanceerde TomTom twee nieuwe activity trackers. Hoewel de zogenoemde Multi-sport Cardio en de Runner Cardio opvallend veel lijken op de oorspronkelijke sporthorloges van het bedrijf is er één duidelijk verschil. Naast een GPS-functie bevatten beiden horloges namelijk nu ook een ingebouwde hartslagmeter. Hiermee tracht TomTom de sportervaring van zijn gebruikers nog meer te verreiken. Laten deze nieuwe gadgets mijn hart sneller kloppen? Ik nam de proef op de som en testte de Multi-sport Cardio zelf uit.

Belofte
Met de Multi-Sport Cardio richt TomTom zich op verschillende sportactiviteiten. Naast een rondje hardlopen kan het apparaat ook worden gebruikt tijdens het fietsen, op de loopband en zelfs tijdens het zwemmen! Onder het motto ‘ The easiest way to improve’ belooft het horloge je te helpen om je sportprestaties op een makkelijke manier te verbeteren.

Persoonlijk ben ik een echte teamsporter; ik houd van tactieken, samenspel en vooral van winnen! Hoewel ik regelmatig een rondje ren om mijn conditie op peil te houden is hardlopen dus niet mijn favoriete sport; wat mij betreft wat te eenzijdig. Na een half uurtje begint bij mij dan ook al vaak de verveling toe te slaan, misschien kan de Multi-sport Cardio hier verandering in brengen..

Eerste Indruk
Mijn eerste indruk van het horloge is dat TomTom overduidelijk een sporthorloge heeft gelanceerd. De brede, flexibele band van rubber zorgt voor een stoer en sportief uiterlijk en maakt dat het horloge goed tegen een stootje lijkt te kunnen (overigens niet uitgeprobeerd). De Multi-sport komt in twee kleuren; rood met zwart of rood met wit. Dit zorgt voor een vrij in het oog springend uiterlijk, die je heel mooi zal vinden of helemaal niet.

Een handig kliksysteem zorgt ervoor dat het horloge goed aan kan sluiten op ieder polsformaat. Dat is dan ook erg belangrijk, want om je hartslag te kunnen meten moet de band stevig –maar comfortabel – om je pols heen worden gedragen. Dit kan in het begin misschien onwennig voelen, maar doordat het horloge nauwelijks wat weegt heb je hier tijdens het sporten absoluut geen last van.

En dan het beeldscherm: geen high-tech touchscreen in kleur, maar gewoon een simpel, maar overzichtelijk display in zwart-wit. Deze is te besturen door middel van een vrij opzichtige vierkante knop onder het scherm. Misschien niet heel subtiel maar wel handig voor tijdens het sporten; wie ooit een touchscreen met bezwete of natte handen heeft proberen te gebruiken snapt mijn punt.

Wie zien dus duidelijk dat ‘het praktische’ voorop staat bij TomTom, geen fratsen; gewoon een degelijk sporthorloge. Daar betaal je overigens geen kleine prijs voor; maar liefst €299.- ben je kwijt aan de Multi-Sport Cardio. Dat is een flinke prijsverhoging ten opzichte van het originele model van TomTom. Die ging – dan wel zonder hartslagmeter – voor honderd euro minder over de toonbank. Wat zit er eigenlijk nog meer inbegrepen in deze prijs?

Hardware
Naast het horloge ontvangen gebruikers een handige bureauhouder / oplader waar het horloge eenvoudig op aan is te sluiten. Hiervoor moet je wel eerst het apparaat uit de horlogeband klikken wat in het begin nog enige oefening vergt (met name het terugzetten had ik persoonlijk niet direct onder de knie). Ook krijgen consumenten een gratis fietshouder bij het horloge. Met deze rubbere band is het apparaat makkelijk aan het stuur te bevestigen. Zeer handig voor tijdens het fietsen, alleen kan je hartslag in dat geval natuurlijk niet worden gemeten.

Het is sterk aan te raden om alvorens het sporthorloge te gaan gebruiken nog even goed de (online) handleiding door te nemen; essentieel wil je de mogelijkheden van het horloge vanaf het begin af aan goed benutten. Mijn ervaring is dat je de Multi-Sport Cardio echt moet leren kennen; in het begin wat ingewikkeld maar als je de besturing en de mogelijkheden van het menu eenmaal door hebt zo simpel als wat!

Mijn eigen personal trainer
Hoogste tijd om eens te kijken of de multi-sport cardio zijn beloftes – en prijs – een beetje waar maakt. Ik maak me klaar voor een rondje hardlopen, de Runkeeper app die ik normaal gesproken gebruik laat ik dit maal thuis: TomTom it is. Een groot verschil wordt direct duidelijk, de multi-sport cardio is niet zomaar een activitytracker; het is een heuse personal trainer! Gebruikers  kunnen allereerst kiezen voor een bepaalde doelstelling in tijd, afstand of het aantal calorieën dat ze willen verbranden.

Daarnaast biedt het sporthorloge verschillende specifieke trainingen aan zoals het rennen in een bepaalde hartslagzone, een intervaltraining of een wedstrijdje tegen jezelf. Natuurlijk wil ik de nieuwe hartslagmeter uittesten, en daarom kies ik voor een zone-training.

Maar wat houdt dit eigenlijk in? Aan de hand van maximale hartslag (die automatisch wordt berekend aan de hand van je leeftijd) worden verschillende hartslagzones bepaald waarin je kan trainen – van ‘snelheid’ tot ‘vet verbranden’. Handig, want na het kiezen van een zone hoef je alleen nog maar de aanwijzingen van je horloge op te volgens: die geeft namelijk aan wanneer je op de juiste hartslag bent of wanneer je hartslag te laag of te hoog is. Dit gebeurt met een klein geluidssignaal en/of een trilling wat heel handig is tijdens het rennen!

DSCN9160Toch mis ik wat specifiekere contextinformatie over het trainen op hartslag, dat is immers wel de centrale nieuwe functie van het horloge. Wat bereik je bijvoorbeeld door te trainen in de verschillende zones, moet je hierin afwisselen of gewoon doen wat jou het beste ligt? Voor professionele lopers is dit misschien gesneden koek, maar minder ervaren renners zullen hier minder kennis over hebben. 

Ik stel mijn zone-training in op endurance, en wil direct beginnen maar ik moet eerst nog wachten op een GPS signaal. De eerste keer duurde dat erg lang, maar toen ik het horloge voor de tweede keer gebruikte ging het al een stuk sneller; ik kan van start.

De endurance-training blijkt al snel even wennen; ik moet me erg inhouden om met mijn hartslag in de beoogde zone te blijven rennen. Hoewel het horloge door middel van signalen mij goed probeert te sturen merk ik dat ik mijn tempo – en daarmee mijn hartslag maar moeilijk op het juiste niveau kan houden. Toch heb ik er plezier in; door de doelstellingen die het sporthorloge biedt wordt hardlopen ineens een uitdagend spelletje. Ik merk dat ik met minder moeite, en meer plezier dan normaal mijn rondje ren!

Resultaten
Eenmaal thuis is het horloge met behulp van de bureauhouder en een softwareprogramma op je computer (niet vergeten te installeren vóórdat je op pad gaat!), eenvoudig te synchroniseren; dat gebeurt wanneer je het programma opent automatisch. Alle statistieken worden overzichtelijk in beeld gebracht in mooie grafieken. Handig en vooral leuk om terug te blikken op je activiteit; hoe ging het? En wat kan er de volgende keer beter?

Schermafbeelding 2014-04-20 om 10.33.35

Conclusie
Ik ben in ieder geval gemotiveerd om mijn prestaties te gaan verbeteren! Wat dat betreft komt TomTom zijn belofte wel na! Als er een ding voor mij duidelijk is geworden dan is het wel dat de multi-sport cardio mijn hardloopervaring enorm heeft verreikt. Het is een echte personal trainer die je overigens wel eerst goed moet leren kennen voordat je de technologie onder de knie hebt. 

Daartegenover staat wel een flinke prijs van €299, wat naar mijn mening wel wat te veel voor een horloge met functies die je op steeds meer wearables en activitytrackers ziet verschijnen. Persoonlijk verwacht ik voor een dergelijke prijs wel meer dan een sportieve rubberen horlogeband met een basic zwart-wit scherm.

Mocht je er toch voor gaan dan weet ik zeker dat je veel plezier zult beleven aan het nieuwe sporthorloge van TomTom. De Multi-Sport Cardio van TomTom zal jou zeker motiveren (meer) te gaan sporten en je helpen om je sportprestaties te verbeteren! Succes!

Eindoordeel

TomTom Multi-Sport Cardio

6.7

Pluspunten

  • Inzetbaar voor zwemmers
  • Comfortabel
  • Lichtgewicht
  • Geen fratsen

Minpunten

  • Geen fratsen
  • Onhandig uitlezen
  • Weinig context
  • Flink prijskaartje
Gebruikersgemak
6.0
Design
6.0
Batterijduur
7.0
App & Software
6.0
Draagbaarheid
8.0