Review Google Home Mini: ontzettend slim apparaat in kleine behuizing

Google Home Mini

Dat de Google Home Mini slim is, had je zelf kunnen bedenken. Maar in de weken dat dit apparaat in mijn huis heeft gestaan, heeft het ook meer dan eens mijn verwachtingen overtroffen.

De Google Home Mini is – zoals de naam al laat zien – een kleinere versie van de normale Google Home. En dan bedoel ik ook kleiner op alle belangrijke punten: kleiner in formaat, maar ook kleiner in prijs.

Het apparaat kan echter hetzelfde als zijn grote broer. Het kan muziek afspelen, je slimme apparaten besturen, vragen beantwoorden en ga zo maar door. Van het formaat merk je dus weinig, behalve dat hij minder opvalt in je interieur. En dat is wel zo prettig, ook al zijn de Google Home-speakers zeker niet lelijk.

Echt heel slim

Zoals gezegd is dit een slim apparaat, maar ook slimmer dan ik had gedacht. Zo kan de Home Mini je stem leren kennen via je telefoon – mits daar de Google Assistant op zit – en daardoor verschillende mensen in het huishouden onderscheiden. Dat werkt beter dan ik verwacht had.

Vraag ik om mijn afspraken, dan krijg ik die te horen. Vraagt mijn vriend om de afspraken, dan hoort hij ook echt alleen die van hem. Toegegeven, ik woon alleen met een man in een huis, waardoor er een groot verschil zit in de twee stemmen. Maar toch verloopt dit alles beter dan ik verwacht had.

Google Home Mini

Verder gebruik ik de Home Mini met name om mijn Nest Thermostat en mijn slimme lampen aan te sturen. De slimme lampen gaan prima. Met de thermostaat heb ik het kleine probleem dat hij er geen verbinding mee lijkt te willen maken. Vreemd, want beide apparaten zijn van Google’s moederbedrijf Alphabet. Maar waarschijnlijk gaat dit om een kleine bug, die bij de meesten niet voor zal komen.

Het ontwerp

Niet geheel onbelangrijk is het ontwerp van de Google Home Mini. Het apparaat moet immers wel ergens in je huis komen te staan. Zoals gezegd is deze variant een stuk kleiner dan de normale Google Home, waardoor hij minder opvalt en minder ruimte inneemt.

De Home Mini is klein en rond, ongeveer ter grootte van je vuist. Bovenop zit een stuk stof, wat het geheel een mooie afwerking geeft. Daaronder zitten vier gekleurde lampjes, die je vertellen dat het apparaat naar je luistert als je hem oproept. De lampjes zijn echter niet zo fel dat je ze ziet als je de Home Mini bovenop een kast hebt staan, zoals ondergetekende. In dat geval moet je er maar even vanuit gaan dat hij naar je luistert als je “OK, Google” zegt.

Achterop de Home Mini zit nog een fysieke mute-knop. Zet je die knop om, dan worden de microfoons die altijd naar je luisteren uitgezet. Zet de knop terug en het apparaat gaat weer terug naar normaal. Je kunt het apparaat ook met je stem muten, maar dan blijft de knop op de ‘luister’-positie staan. Dat kan dus verwarring veroorzaken.

Google Home Mini

Geluid

Het belangrijkste van dit soort apparaten is waarschijnlijk het geluid. En ook daar doet de Home Mini het goed. Tenminste, als het om de stem van de Assistant gaat. Die hoor je namelijk luid en duidelijk door je huis heen. Het geluid van de stem is helder, wat wel zo prettig is. Overigens kun je het volume zelf aanpassen met je stem, mocht hij te hard staan (wat hier het geval was).

Wil je het apparaat gebruiken om muziek af te spelen, dan raad ik je echter aan om een paar goede boxen te kopen. Hoewel het geluid zeker niet onaardig is, is het niet van zulke goede kwaliteit dat je de speaker er vaak voor zult gebruiken. Dit is voornamelijk te danken aan de ene speaker in de Home Mini, die al het geluid omhoog stuurt.

De Home Mini verdient echter wel pluspunten als het om de microfoon gaat. Het apparaat kan je namelijk ook prima horen als er muziek aan staat en jij aan de andere kant van de kamer zit. En daar hoef je niet eens voor te schreeuwen. Als ik een beetje hard praat, kan ik de lampen zelfs vanuit mijn slaapkamer (die naast mijn woonkamer zit) uitzetten met stemcommando’s.

Toch heb ik nog wel een  verbeterpunt voor Google. Je moet namelijk echt duidelijk articuleren wil de Home je begrijpen. Soms vraag ik of het apparaat de lichten voor me uit wilt zetten, waarop het antwoord dat het me niet begrijpt. Het is vervelend om dezelfde vraag een aantal keer te moeten herhalen.

Google Home Mini

Het oordeel

De Google Home Mini is een echt slimme speaker in een kleine verpakking. Het apparaat hoort je goed, ook al heb je muziek aan staan en kan meer dan je vooraf misschien zou denken. Bovendien is dit een veel vriendelijkere prijs dan de reguliere Google Home. En dankzij het kleine formaat staat hij overal goed in huis.

Nadeel is wel dat de speaker zich nu niet fantastisch leent voor het afspelen van muziek, je goed moet articuleren en hij soms in de war raakt. Maar dit zijn kleine minpunten, die in de toekomst misschien nog wel verholpen kunnen worden.

De Google Home Mini is te koop bij Bol.com en Coolblue.