Review Huawei P smart: Premium telefoon voor een basis prijsje

P smart

Toegegeven, ik ben niet echt een fan van Android. Sommige mensen zijn geboren als Apple-gebruiker, anderen voelen zich meer thuis bij de groene robot van Android, en ik hoor bij die eerste groep. Toen een Apple-verkoper ooit tegen mij zei ‘het kan niet fout gaan, alle producten van Apple zijn idiot-proof’ wist ik dat dit het merk voor mij was. Die paar keer dat ik een Android telefoon in mijn hand gedrukt kreeg, wist ik dan ook niet wat ik ermee aan moest.

En toch, toch weet één telefoon mij aan het twijfelen te brengen. Huawei is namelijk fors aan het investeren in toestellen die de ‘smart’ terug brengen in ‘smartphone’. Dat deed het bedrijf afgelopen najaar al met de Huawei Mate 10, de eerste smartphone ter wereld met een ingebouwde kunstmatige intelligentie-chip. Maar het zijn niet alleen dit soort dure, misschien minder toegankelijke, toestellen die met slimme technologie uitgerust worden. Huawei wil ook de consument met een minder grote portemonnee (ahum – moi!) bereiken. Om die reden brengt het bedrijf per 1 februari 2018 de Huawei P smart uit: een midrange smartphone van premium kwaliteit.

Een camera als geen ander

First things first. Je telefoon gebruiken voor bellen en sms’en is ontzettend ouderwets. Tegenwoordig verwachten we op zijn minst een toestel met een ingebouwde camera van Nikon kwaliteit. Gelukkig realiseert Huawei zich als geen ander dat de tijd van foto’s maken met een aparte camera tamelijk passé is. Op de hippe Polaroid-eigenaar en professionele fotograaf na dan. Althans, die laatste kan ook wel zijn ei kwijt met de P smart.

Van alle perks die met de P smart samen gaan, heeft de camera toch wel de meeste indruk op mij gemaakt. De P smart heeft een dubbele camera, met 13 MP en 2 MP bij de achtercamera’s en 8 MP bij de selfie-camera. De Dual-camera is een gigantische aanwinst voor de telefoon. Het zorgt er namelijk voor dat je een perfecte scherptediepte opname kunt maken mét bokeh effect (zodat de focus op een object ligt en de rest wazig is, oftewel ‘blurred’, red.). Dit zorgt ervoor dat elke foto, ook al zet je maar een glas water op tafel, er prachtig uit ziet. Zo zie je dat een goede camera toch wel echt het verschil maakt. Ondanks de belofte van een perfecte scherptediepte opname lukt het mij echter niet sommige objecten van dichtbij scherp op de foto te zetten. De focus wordt steeds verlegd naar een ander object. Een klein minpuntje dus.

Opvallend aan de P smart is ook het ruime scala aan opties en instellingen voor je camera. Zodra je de camera opent, kun je kiezen tussen drie schermen. Het linkerscherm geeft toegang tot verschillende ‘modes’ zoals Pro photo (favoriet!) – welke je foto’s naar een professioneel niveau tilt – maar ook de timelapse en light painting. Bij het rechterscherm kies je uit speciale camera-instellingen, waarvan de voice control optie toch het meest in het oog springt. Als je dit inschakelt, hoef je geen knop meer in te drukken en maak je een foto door ‘cheese’ te zeggen. Zo kan je je telefoon ergens neerzetten en op afstand je kiekje schieten zónder gênante selfiestick. Ook het ongemakkelijk je telefoon vasthouden voor een groepselfie is bij deze verleden tijd.

Slimme technologie

Het slimme van de P smart zie je niet alleen terug in de geavanceerde camera en voice control. Huawei investeert fors in onderzoek en ontwikkeling en dat is terug te zien in de nieuwste Android skin EMUI 8.0. De kunstmatige intelligentie leert op basis van jouw gewoontes en gebruik welke acties zo snel mogelijk uitgevoerd kunnen worden.

Onderdeel van de EMUI zijn allerlei slimmigheden die het gebruik van je smartphone ontzettend versimpelen. Dit is ook mede te danken aan de zwaartekrachtsensor, nabijheidssensor, vingerafdruksensor en het kompas. Zo kun je de telefoon met één aanraking ontgrendelen, en stel je via ‘smart assistance’ extra functies als motion control en one-handed UI in. Je zet je smartphone op stil als je de telefoon omkeert, zet je scherm aan en uit met een dubbele ‘touch’ én maakt een screenshot door met drie vingertoppen naar beneden te swipen. Je kan zelfs via een ‘mirror’ functie foto’s maken van jezelf en krijgt een speciaal effect als je in de microfoon blaast.

Het duurt wellicht even voor je al deze kleine trucjes door hebt, maar zodra je dit onder de knie hebt, is het gebruik van de telefoon opvallend veel efficiënter en sneller dan een gemiddelde smartphone. Er is duidelijk aan elk aspect gedacht: van de selfie, tot de screenshot, tot…

Multitasken met de split screen

…de split screen! Jawel, de P smart is net als haar voorganger, de P10, uitgerust met een heuse split screen. De split screen lijkt zelfs de nieuwe standaard te worden voor Huawei modellen, waardoor veel toestellen uitgerust zijn met de handige feature. Split screen maakt het sturen van grappige YouTube filmpjes en links zó veel makkelijker. Je vraagt je bijna af hoe je het ooit zonder deed. Via het overzicht van je openstaande schermen selecteer je een scherm, sleept het naar boven en de functie is geactiveerd. Vervolgens kies je je tweede scherm en het multitasken kan beginnen.

Dankzij de splitscreen kan je voortaan niet alleen makkelijk bestanden delen of links, maar ook je favoriete serie kijken terwijl je het nieuws in de gaten houdt. Of snapchats versturen van je geschokte reactie tijdens het zien van een Black Mirror aflevering. Een prachtige uitvinding die de multitasker in ons allen naar boven brengt. Ook handig als je Fifa wilt spelen en YouTube video’s bekijkt met de nieuwste strategieën.

Wat de splitscreen-functie echt af maakt is het speciale FullView Display. Met een scherm van maar liefst 18:9 weet je zeker dat je een randloze Netflix ervaring hebt. De beelden van je favoriete series en films worden van rand tot rand weergegeven, zónder dat je een smartphone van tv-formaat in je hand moet vasthouden.

Premium telefoon voor een basis prijsje

Bingewatchen, multitasken, en professionele foto’s maken – de Huawei P smart is perfect voor elk moment: of je nu achterover leunt in de trein of snel een project moet afmaken met zo min mogelijk handelingen. En voor degene die gewend is aan de sterke batterij en de slimme technologie van Huawei, maar niet op crackers wil leven deze maand, is de P smart een ideaal toestel.

En je hoeft er niets voor in te leveren. Met een spotprijs van 259 euro heb je niet alleen een professionele camera, slimme extra’s en een randloos scherm. Je hebt ook 32GB mét uitbreidbaar geheugen en Dual SIM. Een minpuntje is de tamelijk oude Kirin 659-chipset. Als je dit vergelijkt met de Kirin 970 van de Mate 10 zal dit zeker tegenvallen. Maar toch scoort de chipset ondanks haar leeftijd ruim voldoende. Al met al een krachtige smartphone met de sterke basis die je van de P-lijn gewend bent en de leuke extra’s die je van een premium toestel zou verwachten. Basis prijsje, premium uitstraling – want mij betreft een prima deal.

Foto’s: Huawei Consumer Group

Eindoordeel

Huawei P smart

7.5

Pluspunten

  • Dual camera
  • Split screen
  • Voice control
  • FullView display

Minpunten

  • Beautify filter
  • Kirin 659
Een slanke smartphone met professionele camera en leuke extra's voor een kleine prijs.
Batterijduur
8.0
Prijs/Kwaliteit
8.0
Design
7.0
Gebruiksgemak
7.0