Review JBL Flip 4: Goed geluid door je hele huis of onderweg

JBL heeft met de Flip 4 een bluetooth speaker op de markt gebracht die tegen water kan, prima geluid levert en zowel thuis als onderweg fijn te gebruiken is. Het leuke aan de speaker is dat je twee kunt verbinden, waardoor je een hele ruimte of meerdere ruimtes met geluid kunt vullen.

Met 130 euro is de JBL Flip 4 een relatief betaalbare speaker met prima specs voor de prijs die je betaalt.

Op het eerste zicht lijkt de Flip 4 op zijn voorganger uit 2016, de Flip 3, maar als je ze naast elkaar zet blijkt de nieuwe speaker een stukje groter en heeft een wat strakkere behuizing. Ook van binnen heeft hij wat veranderingen ondergaan, want hij gaat 12 uur mee. Dat is 2 uur meer dan zijn voorganger. Ook is de speaker nu volledig waterdicht, terwijl de Flip 3 alleen maar tegen spatwater kan.

Ontwerp

In het gebruik werkt de Flip 4 simpel. Je kunt hem rechtop zetten, neerleggen of aan het koord ophangen. De besturing gaat vervolgens via je telefoon of de overzichtelijke fysieke knoppen op de speaker zelf. Daarmee zet je hem harder of zachter, maak je verbinding via bluetooth, voeg je nóg een speaker toe of zet je hem simpelweg aan of uit.

De bouw en het simpele design van de JBL Flip 4 is een van de grote voordelen van de speaker. Hij voelt robuust aan en is makkelijk te bedienen. Dat hij waterdicht is, is ook een mooie bijkomstigheid. Hierdoor hoef je bij gebruik buiten of in de badkamer niet moeilijk te doen — je kunt hem daardoor zelfs aan je douchekop ophangen. 

Geluid is niet slecht

Maar als het op de essentie aankomt, het geluid, kan het bij deze speaker beter. Het probleem bij kleine bluetooth speakers is dat het geluid niet consequent is. Bij sommige nummers klinkt het geluid top, en bij andere nummers heb je het idee dat het een totaal andere speaker is.

Toch is over het algemeen het geluid oké en zijn er bijvoorbeeld voldoende lage tonen aanwezig. Dat is van belang, want dat is lang niet altijd het geval bij speakers bij dit formaat. Ook kan de speaker behoorlijk hard en blijft het geluid dan standhouden. Zeker als je er twee bezit, zoals bij onze test het geval was, vult hij de ruimte volledig en zijn ze goed genoeg voor muziek op een feestje in huis.

Die eigenschappen zorgen ervoor dat de prijs/kwaliteit van de speaker bijzonder goed is. Een concurrent als de UE Boom 2 wint het bijvoorbeeld op geluidskwaliteit niet. Ook de bouw doet voor duurdere concurrenten zeker niet onder. Hij voelt goed aan en je merkt dat hij tegen een stootje kan.

Conclusie

De JBL Flip 4 is wat je er van kunt verwachten voor 130 euro. Op alle fronten scoort hij een ruime voldoende en zeker de bouwkwaliteit, het feit dat hij waterdicht is en het ontwerp springen er uit. Het enige nadeel is dat het geluid niet van topkwaliteit is. Maar hij verliest het ook op dat vlak niet van concurrenten binnen hetzelfde segment.

Eindoordeel

JBL Flip 4

8

Pluspunten

  • Bouwkwaliteit
  • Waterdicht
  • Prijs/kwaliteit
  • Batterijduur

Minpunten

  • Geluid
Batterijduur
8.0
Bouwkwaliteit
8.0
Design
7.0
Mobiliteit
9.0
Prijs/Kwaliteit
8.0