Amazon Kindle Oasis biedt ultiem leesplezier voor de echte luxelezer

Het gebeurt misschien maar een paar keer in je leven: je bent er van overtuigd dat iets echt niet beter kan, maar dat beeld wordt tegen alle verwachting toch aan diggelen geslagen. Zoals roomijs en pepernoten. Of het moment dat je voor het eerst een boek leest op een Amazon Kindle. De Amerikaanse boekengigant gaat echter nog een stap verder en wil met de nieuwe Kindle Oasis dat ultieme gevoel bereiken met hun eigen product.

Al vanaf de introductie van de allereerste Kindle in 2007 heeft Amazon zich een lastige taak gesteld. Met de introductie van de e-reader legde het Amerikaanse bedrijf de lat bijzonder hoog. En terwijl het bedrijf met elke nieuwe generatie die lat met nieuwe verbeteringen weer wat hoger legde, bleef de hamvraag bij elke nieuwe versie: “maar moet ik er mijn huidige Kindle voor aan de kant leggen?”.

Amazon’s e-readers worden vanaf de eerste introductie al geprezen voor hun leescomfort en de manier waarop het e-inkt op het scherm bijna overkomt als inkt op papier. In 2012 zette Amazon definitief de standaard met de introductie van de Kindle Paperwhite, de eerste e-reader die diezelfde norm in leesgemak biedt, maar daarbij het scherm op een zeer comfortabele manier verlicht zonder externe lampjes.IMG_7221

Unieke ervaring

Met de introductie van de derde generatie Paperwhite in 2015 werd duidelijk dat er voor het gros van de elektronische lezers een ‘go to e-reader’ zou zijn. Met een instapprijs van ongeveer 8 tientjes voor een Kindle of 130 euro voor een Paperwhite en een Nederlandse winkel voor ebooks zal het merendeel van de consumenten kiezen voor deze e-readers wanneer zij eenmaal kiezen voor de kwaliteit van Amazon.

Toch zien we sinds enkele jaren dat Amazon er voor kiest om zichzelf tot het uiterste te bewegen om een hele unieke ervaring te bieden aan een groep extreem fanatieke lezers. Zo lanceerde het bedrijf de Kindle Voyage in 2014, de eerste Kindle met een glazen touchscreen, led-verlichting die zichzelf automatisch aanpast aan de omgeving middels een sensor en twee drukgevoelige sensoren in de zijkanten van de lezer zodat je kunt navigeren door je boek zonder een vinger te hoeven verplaatsen.

Amerikaanse media noemde de Voyage bij zijn lancering ‘met voorsprong de beste Kindle die Amazon ooit heeft gemaakt’ en roemde zijn kraakheldere scherm. Toch bleek het verschil met de Paperwhite in de praktijk gering en werden er al snel vraagtekens gesteld bij het prijsverschil van bijna 60 euro voor het instapmodel.

Luxe en comfort

Diezelfde vraag lag natuurlijk bij iedereen op de lippen toen Amazon in mei dit jaar een opvolger lanceerde, de Kindle Oasis. Met een vanaf-prijs van een pittige 290 euro ligt het natuurlijk voor de hand om je achter de oren te krabben, maar in de praktijk blijkt alles anders. Roomijs, pepernoot.

De Oasis is een toonbeeld van luxe en comfort. Toch kan de eerste indruk verwarrend zijn De Oasis is een toonbeeld van luxe en comfort. De eerste indruk kan verwarrend zijn: is hij nou vierkant? En waarom is hij aan de ene kant dikker dan aan de andere kant? Maar wanneer je hem eenmaal in je hand hebt, realiseer je je pas hoe oncomfortabel andere e-readers in je hand voelen.

Dat heeft te maken met de manier waarop de Oasis zijn minimale gewicht op creatieve wijze verdeelt. De 130 gram van de Oasis zijn een schim van de 200 gram die de Paperwhite weegt, maar met name door het design ‘leunt’ de Oasis veel meer in één hand dan de andere Kindle’s. Als een soort dubbelgeslagen magazine of paperback dus.

IMG_7237

Cover

Het grote nadeel is echter dat dit ultieme gevoel alleen bereikt wordt wanneer je de Kindle Oasis zonder zijn bijgeleverde cover gebruikt. Die bijgeleverde – leren – hoes sluit namelijk naadloos en magnetisch aan op het smallere deel van de Oasis en brengt het gewicht naar een kleine 230 gram.

De cover draagt bij aan de luxe uitstraling en beschermt je Kindle dus tegen van alles en nog wat, maar de meest comfortabele leeservaring heb je absoluut zonder de cover. En hoewel je de cover makkelijk losmaakt dankzij de magnetische sluiting, is er een bijzondere reden om hem wel te gebruiken: het is namelijk een extra batterij.

Zonder cover biedt de Oasis ongeveer 2 weken leesplezier op een volledig opgeladen batterij, maar dankzij de externe kracht van de cover kan de Oasis zelfs 9 weken mee op reis zonder een tussentijdse lading.IMG_7210

Indrukwekkende batterijduur

Ten opzichte van zijn voorganger zijn er aanzienlijk verschillen tussen beide Kindle’s. De Oasis heeft nog altijd beschikking over een 6 inch display met de 300 ppi e-inkt Carta HD technologie. In tegenstelling tot de 6 led’s van de Voyage beschikt de Oasis over maar liefst 10 led’s in de zijkanten van het scherm. Maar waar de Voyage de lampen automatisch regelde via een sensor, zijn de led’s bij de Oasis altijd aan en moeten ze handmatig worden bijgesteld.

De drukgevoelige sensoren uit de Voyage zijn – zoals sommige reviewers al hadden voorspeld – vervallen en vervangen door twee knoppen aan de dikkere kant van de Oasis. De knoppen zijn kenmerkend voor de betere leeservaring: je kunt de Kindle nu in een hand kan vasthouden én met de duim door een boek kunt bladeren. En wissel je van hand, dan draait de ingebouwde accelerometer automatisch je boek om en draait de bediening mee.

IMG_7256

Volgens de eigen website staat de Kindle Oasis op een volle batterij (en inclusief cover) garant voor ‘maandenlang leesplezier’, in totaal zou het apparaat dus 9 weken mee moeten kunnen. Die beoogde levensduur klinkt haast onmogelijk en in de praktijk zal de Oasis vaak sneller aan de oplader gaan, zeker wanneer je – zoals ik tijdens de eerste tests – de Kindle niet in vliegtuigmodus zet en de wifi en 3G antenne dus actief blijven.

Desalniettemin gaat de Kindle Oasis indrukwekkend lang mee en dat heeft ook te maken met een aantal slimmigheden die Amazon heeft ingebouwd om de batterij te sparen wanneer je de Kindle niet gebruikt. Ging je Kindle voorheen in een slaapmodus wanneer je hem enkele minuten niet gebruikte, gaat de Oasis na een uur zelfs in een ‘hibernation mode’, een stand waarbij de processor nagenoeg tot stilstand komt en het geheugen zelfs uitgeschakeld wordt.

Teleurstellend voor alle badlezers: hoewel je voor een prijskaartje van bijna 300 euro of hoger zou mogen verwachten dat de Oasis waterdicht zou zijn, is dat helaas niet het geval. Extra opletten op het strand, naast het zwembad of thuis in bad dus.

IMG_7259

Ultiem leesplezier

De Amazon Kindle Oasis biedt ultiem leesplezier maar met een pittig prijskaartje Onder aan de streep is de Kindle Oasis een absolute ‘wannahave’ voor fanatieke lezers en liefhebbers van mooi ontworpen en optimaal functionerende technologie. Het is de Aston Martin onder de e-readers, waar de Paperwhite de Golf is. De huidige generatie Paperwhite is de ábsolute go-to ereader voor de grootste groep lezers, zelfs de meest enthousiaste liefhebbers van het geschreven woord.

Heb je op het moment een Paperwhite? Dan is er absoluut geen noodzaak om nu je spaarvarken stuk te slaan voor de Oasis. Maar mocht je op zoek zijn naar het ultieme leesplezier en het budget beschikbaar hebben, doe jezelf dan een groots plezier en overweeg de Kindle Oasis.

Eindoordeel

Amazon Kindle Oasis

9.3

Pluspunten

  • Lichtgewicht
  • Batterijduur
  • Luxe uitstraling
  • Beste leeservaring van het moment

Minpunten

  • Cover maakt zwaarder
  • Licht past zich niet automatisch aan
  • Niet waterdicht
  • Pittig prijskaartje
De Amazon Kindle Oasis is de 8e generatie van de populaire ereader van de Amerikaanse techgigant. De Oasis biedt ultiem leesplezier door zijn scherpe display en is qua uitstraling en prijsstelling gericht op de meest fanatieke lezers.
App & Software
9.0
Batterijduur
9.0
Design
10.0
Gebruikersgemak
9.0