Review Kobo Aura One: Een mooie, grote en waterdichte e-reader

Hij komt voor veel mensen helaas nét te laat voor de zomervakantie: de spiksplinternieuwe Kobo Aura One e-reader. En dat is jammer, aangezien het de eerste kwalitatieve e-reader is die volledig waterdicht is. Ook te gebruiken ín het zwembad dus. Maar dat is heus niet de enige reden waarom je deze fraaie nieuwe eReader zou willen aanschaffen, in deze review zetten we dus alle pro’s en cons voor je op een rijtje.

Formaat

Het eerste wat opvalt aan de Kobo Aura One is zijn formaat. Met een mat e-ink display van maar liefst 7.8 inch is deze e-reader een stuk groter dan bijvoorbeeld zijn concurrent de Amazon Kindle (6 inch display). En dat is even wennen voor diegene die zijn eBook graag in een hand wil kunnen vasthouden tijdens het lezen. Staat tegenover dat het device onwaarschijnlijk dun en licht is, dus veel moeite om hem vast te houden kost het zeker niet. 

Kobo-aura-one-e-reader-numrush

Daarnaast is het apparaat dankzij zijn grote display ideaal voor mensen die niet zo goed kunnen zien: Je kunt zelf de lettergrootte instellen en die gaat tot een opmerkelijk groot formaat. Je zou het apparaat zelfs als teleprompter kunnen gebruiken tijdens bijvoorbeeld een presentatie. Wanneer je meer houdt van een kleiner font past er veel meer tekst op de pagina als bij een kleinere e-reader, en dat bespaart je weer het nodige bladerwerk. 

Specs

De Kobo Aura One is een uitermate lichte e-reader van slechts 230 gram die met zijn 6,9 mm dikte dunner is dan de iPhone 6 en niet veel zwaarder dan bijvoorbeeld de iPhone 6 Plus. Voor Kobo, een Canadese e-book fabrikant die tegenwoordig onderdeel is van de Rakuten groep, is het de grootste e-reader tot nu toe. Volgens het bedrijf werd dit model ontwikkeld in samenspraak met honderden fanatieke ebook lezers en zijn hun wensen in dit design verwerkt.

Kobo-aura-one-e-reader-numrush

Dat resulteerde niet alleen in een groter scherm, maar ook in bijvoorbeeld de ribbelige rubberen achterkant van het apparaat waardoor deze e-reader stroever is dan vele anderen en niet steeds uit je handen glijdt. Ook opvallend is natuurlijk zijn waterdichtheid, waardoor je het boek ook met een veilig gevoel mee in bad kunt nemen als je het prettig vindt om daar te lezen. De Kobo Aura One is waterdicht ‘tot 2 meter diep’, wat impliceert dat het niet erg is als je het device per ongeluk in bad laat vallen volgens de fabrikant, al moet ik bekennen dat ik dat niet zelf heb uitgeprobeerd voor deze review.

Een veel gehoorde klacht van veel e-reader gebruikers is het feit dat er niets te doen valt aan de kleurwarmte van je scherm. Ook hierin voorziet de Aura One: je kunt zelf kiezen of je het scherm juist heel bright blauw wil laten oplichten bijvoorbeeld als je buiten in de zon zit, of in ‘de nachtstand’ wilt lezen – met een warmere gloed die rustiger is voor de ogen – als je ’s avonds in bed ligt zodat je ogen minder vermoeid raken. 

Interface en boekenaanbod

Qua interface is de Kobo vergelijkbaar met andere e-readers op de markt: een overzichtelijk homescherm waarin diverse boeken uit de Kobo eBook store worden aangeboden en uiteraard een lijstje van je boeken die al op je device staan. Alhoewel de e-boekenwinkel van Kobo nog niet zo uitgebreid is als die van Amazon, is met name het Nederlandse boekenaanbod ronduit indrukwekkend. De eerste de beste boeken die ik opzocht kon ik allemaal gelijk vinden en kopen.

Behalve boeken kopen kun je bij Kobo ook boeken lenen in een virtuele bibliotheek. Moederbedrijf Rakuten nam vorig jaar een grote speler over op gebied van e-Book bibliotheken, Overdrive, en het is mooi om te zien dat deze samensmelting nu gelijk is terug te zien in de boekeninterface van Kobo.

Kobo-aura-one-e-reader-numrush

Voor het lenen van boeken betaal je soms helemaal niets, soms een paar euro. Een gemiddeld eBook kopen in de Kobo store kost tussen de 5 en 20 euro. Overigens kun je je eBooks ook vrij gemakkelijk via Bol.com aanschaffen en daarna op je Kobo e-reader zetten, zonder dat je bijvoorbeeld eerst het bestandsformaat moet omzetten in aparte software. Soms is het assortiment op Bol.com net even wat groter dan bij Kobo zelf, en daarnaast biedt Bol.com soms aanbiedingsprijzen waardoor een eBook daar goedkoper is.

Pocket & Blendle

Wat ik zelf een enorm pluspunt van Kobo vind, is dat je het apparaat kunt koppelen met je Pocket account. Pocket is een app / browser plugin waarmee je artikelen op het web offline kunt bewaren voor later. En dat is handig als je op werk niet aan lezen toekomt, maar thuis op de bank of onderweg in trein of vliegtuig juist wel. Een integratie met Blendle is ook mogelijk via Pocket: Sla je aangekochte artikel op in je favorietenlijst en je kunt het later gewoon lezen op je Kobo eReader. 

Kobo-aura-one-e-reader-numrush

De Aura One heeft geen fysieke knoppen om bijvoorbeeld te bladeren, de enige knop die het apparaat heeft is een grote aan/uit/sleep modus knop de achterkant. Bladeren doe je door de zijkanten van het scherm aan te raken, het menu kun je oproepen door bovenaan de pagina te tappen. Wie een woord wil opzoeken of een stuk tekst wil highlighten en bewaren voor later, doet dat door simpelweg de vinger ingedrukt te houden op de tekst op het scherm.

Er zit weinig vertraging in die handelingen en het device werkt naar mijn gevoel dan ook een stuk sneller dan mijn oude Kindle, die vaak een hoop moeite heeft om mijn acties op het scherm te verwerken. De Kobo Aura One beschikt dan ook over een 1 Ghz processor, en 512MB aan intern werkgeheugen. Mooie specs voor een vrij basic device zoals een e-reader.

De batterij van het apparaat is bijzonder indrukwekkend te noemen: ik heb het apparaat nu al bijna 2 weken in gebruik en heb hem nog niet hoeven opladen tot nu toe. Na gebruik schakelt het scherm automatisch over naar sleepmodus als je hem even niet meer gebruikt. De kaft van het boek dat je op dat moment aan het lezen bent blijft tijdens sleepmodus gewoon in beeld staan, je e-reader is dan wel wat donkerder. Mooi, want dat stimuleert je toch net even sneller om weer verder te lezen als je de e-reader ’s avonds naast je bed ziet liggen. 

Kobo-aura-one-e-reader-numrush

Conclusie

Al met al ben ik erg onder de indruk van deze mooie nieuwe e-reader van Kobo: het apparaat ligt fijn in de hand omdat het dun, licht en stroef is, het scherm is rustig voor de ogen, scherp en prettig om op te lezen. Absolute pluspunten zijn het feit dat je het apparaat ook in (zwem)bad of douche kunt gebruiken als je daar behoefte aan hebt, en dat de lettergrootte aan te passen is aan elk type lezer: Van 4 woorden per pagina tot een dikke 400 tegelijk.

Waar je rekening mee moet houden is dat het apparaat – voor mij tenminste – niet heel makkelijk met één hand vast te houden is. Het apparaat meet ongeveer 17 x 23 centimeter en dat is simpelweg geen formaat dat je langdurig met de de palm van je hand kunt ondersteunen. Een ander nadeel van het grotere formaat is dat je het apparaat niet zo gemakkelijk in de binnenkant van je jas kunt steken om onderweg snel even te lezen.

Vind je het niet erg om het apparaat met twee handen voor je te houden, of lees je veel in bed en leg je het eBook dan toch neer, dan is de Kobo One een prachtige e-reader voor boekfanaten.

De Kobo Aura One is vanaf 6 september 2016 te koop in Nederland voor een advies prijs van €229,99.

Eindoordeel

Kobo Aura One

7.5

Pluspunten

  • Groot
  • Waterdicht
  • Nederlandse eBook store, te gebruiken met Pocket en Blendle

Minpunten

  • Past minder makkelijk in je binnenzak of in één hand
  • Duurder dan een meer basic e-reader
App & Software
9.0
Batterijduur
9.0
Design
7.0
Draagbaarheid
6.0
Gebruikersgemak
8.0
Prijs/Kwaliteit
6.0