Vorige week schreven wel al over de Lego Mindstorms EV3. Deze week hebben we hem uitvoerig getest en met de conclusie: jong en oud kan zich urenlang vermaken met dit geweldige Legopakket. Voor zowel de bouwers als de programmeurs is de EV3 niet alleen erg leuk, maar ook erg leerzaam.
Nog even kort: de Lego Mindstorms EV3 is een Legopakket waarmee je robots kunt bouwen. Je hebt verschillende motortjes en sensoren die allemaal unieke eigenschappen hebben. Deze worden aangesloten op een ‘slimme’ steen, die je kunt verbinden aan je computer. Via een bijbehorend programma (een versie van LabView) kun je je robot laten bewegen.
In de doos zitten ruim 600 verschillende stukjes Lego, een slimme steen en verschillende motortjes en sensoren. Met de drie motoren kun je je robot laten lopen of dingen vast laten pakken. Verder zit er in de doos een druksensor, een kleursensor en een infraroodsensor.
De EV3 is goed zoals we van Lego gewend zijn
Zoals altijd met Lego: het begint met bouwen. Met 601 individuele stukjes ben je hier wel even mee bezig. Voor deze review heb ik zelf de Sp3ker gebouwd. In iets meer dan drie uur zat het hele gevaarte volledig in elkaar, waarbij je vooral in het begin veel tijd kwijt aan het vinden van de goede stukjes.
De instructies zijn erg duidelijk. In de doos worden de instructies voor de Ev3erstrom bijgeleverd. Alle andere instructies zijn gemakkelijk te downloaden via de website en zijn te vinden in het computerprogramma wat bij de EV3 hoort.
Bij het bouwen moet je af en toe twee a drie keer kijken of het nu echt zo hoort, maar alle onderdelen passen perfect en maar op één manier in elkaar. Precies zoals we van Lego gewend zijn.
Programmeren blijft vrij simplistisch
Handig is dat je niet eerst de volledige robot hoeft op te bouwen om te kunnen programmeren. Ook al heb je pas een klein onderdeel afgemaakt, dan wordt je in de instructies al aangespoord om de eerste missie uit te voeren. Iedere robot is opgedeeld in verschillende stappen, zodat je steeds afwisselend aan het bouwen en aan het programmeren bent.
Hierdoor blijft zowel het programmeren als het bouwen van de robot interessant. Alhoewel, ‘programmeren’ is misschien wel een heel groot woord. Om de robot bepaalde bewegingen of acties uit te laten voeren, moet je namelijk verschillende blokken achter elkaar plakken. Hier kun je in aangeven hoe vaak iets herhaald moet worden en hoeveel graden een hoek moet zijn.
Wanneer je zo’n missie krijgt, wordt echter iedere stap voorgekauwd. Je hoeft alleen wat blokjes te verslepen en de juiste waarden in te vullen, die ook al genoemd worden. Ook al vul je alles precies in en kun je je robot laten bewegen, je hebt eigenlijk geen idee wat je nu precies aan het doen bent. Ik weet nu nog steeds niet welk blokje en welke waarde precies welk motortje beïnvloedt.
Toch is deze manier van programmeren een hele verbetering ten opzichte van de vorige versie van de Mindstorms, de Mindstroms NXT. Het werkt veel gemakkelijker, het programma is overzichtelijker en als je extra hulp nodig hebt, dan is dit heel gemakkelijk te vinden.
Experimenteren maakt het pas echt interessant
Over het algemeen is de Mindstorms EV3 een geweldig product. Het is leuk om te bouwen, je ziet snel resultaten en je bent snel in staat om je robot aan het bewegen te krijgen. Het wordt echter pas echt leuk als je zelf gaat experimenteren en je eigen creaties gaat maken. Van de website kun je genoeg inspiratie halen om zelf de mooiste dingen te bouwen.
Er zijn echter wel wat puntjes van kritiek. Ook al wordt geadverteerd dat de slimme steen werkt met WiFi, moet je hier eerst zelf een extra WiFi-dongle voor kopen. Ook de Bluetooth verbinding werkt niet optimaal. De steen verbinden met je computer via een USB-kabel werkt veruit het snelste. Maar omdat de steen helemaal in de robot gebouwd wordt, moet je behoorlijk rommelen om het snoertje in te kunnen pluggen.
Net als bij de vorige versies van de Mindstorms, zijn ook hier de batterijen erg snel leeg. Vooral als je bedenkt dat er zes (!) AA-batterijen nodig zijn om de robot draaiende te houden. Ook de hoge prijs van 400 euro kan voor veel mensen een struikelblok zijn. Maar wat mij betreft is de EV3 dit geld waard.
Conclusie?
Ik heb me een aantal uren goed kunnen vermaken met de Mindstorms en vond het zonde dat het weer tijd werd om verder te gaan. Je wordt creatief van dit pakket, je leert de basisbeginselen van programmeren en kunt zelf de mooiste dingen bouwen. Met iets meer tijd leer je zo het programmeersysteem en weet je precies welke invloed welke actie heeft. Met een beetje experimenteren is de Mindstorms dan ook niet alleen erg leuk speelgoed voor kinderen van alle leeftijden, maar kun je er ook nog wat van leren.
De Lego Mindstorms EV3 is terug te vinden in de Numrush Gift Guide 2013. Bekijk hier wat er nog meer in de Gift Guide staat.