Review LG HOM-BOT Square: Een van de beste robotstofzuigers op de markt

LG HOM-BOT Square

Robotstofzuigers zijn ontzettend handig, zeker als je een hekel hebt aan stofzuigen. Ze nemen het werk namelijk uit je handen. Inmiddels zijn er dan ook diverse modellen op de markt, de een beter dan de ander. Wij namen de LG HOM-BOT Square eens onder de loep.

Stofzuigers hebben vaak een weinig interessant uiterlijk, wat ook het geval is bij de LG HOM-BOT Square. Toch is het interessanter dan de meeste. Het apparaat is vierkant en te koop in het zwart en rood.

Bovendien zit er een mooie glossy finish overheen, dat het er beter uit laat zien. Nadeel is wel dat er daardoor sneller vingerafdrukken en stof op terecht komen. Daarentegen zitten er geen grote, lelijke bumpers op die je bij concurrenten wel veel ziet.

Prettig is dat LG ook zijn aandacht heeft besteed aan het ontwerp van het oplaadpunt. Deze is namelijk compact en relatief discreet. Bovendien zit er een handige opbergruimte in voor de afstandsbediening, waar we later nog op terugkomen.

Zeven handige modi

Belangrijker is echter dat de stofzuiger zijn werk goed doet. En dan zijn diverse functies wel zo handig. De LG HOM-BOT Square valt op dat punt dan ook niet tegen. Zo is er een turbo-knop om de zuigkracht te vergroten en zijn er zeven automatische Smart Cleaning-modi.

Onder die modi zitten bijvoorbeeld de standaard zigzag en spiraal, die hun werk altijd goed doen. De spiraal is bijvoorbeeld handig als je wat gemorst hebt. Verder is er een modus om op een standaard tijd schoon te maken.

De meest briljante modus is misschien wel ‘My Space’. Daarmee kun je handmatig een gebied instellen om schoon te maken, bijvoorbeeld de vloer van je keuken rond je oven. Als je die aanzet, gaat de stofzuiger direct naar het gebied en vervolgens aan de slag.

Om voor de diverse modi te kiezen, gebruik je de aanrakingsgevoelige knoppen op de stofzuiger. Dat maakt het gebruik er van wel zo eenvoudig. Ook is er een afstandsbediening, waarmee je de robot kunt besturen. Zo kun je hem vanaf de bank een andere kant op laten gaan en dat ene stofje ook mee laten pakken.

Dit is schoonmaken!

Hoe leuk en handig de meeste robotstofzuigers ook zijn, meestal doen ze het werk maar halfbakken. Ze komen vast te zitten onder het bed, maken slechts een deel van de kamer schoon of slaan gebieden compleet over. De LG HOME-BOT Square doet het stukken beter dan de concurrentie.

Deze robot maakt in ieder geval echt schoon. Waar de meeste robots de helft van het stof niet opgezogen krijgen, doet deze variant dat zeker wel. Zelfs de aarde diep in een tapijt wordt meegenomen. Dat is wat je schoonmaken noemt!

Prettig is ook dat de robot weinig geluid maakt. De Turbo-modus zorgt wel voor wat meer geluid, maar dat is logisch als je bedenkt dat hij ook harder zuigt. Daarnaast komt de robot ook goed in de hoeken van je kamer en zoekt hij echt al het vuil op.

LG HOM-BOT Square

Problemen

Toch is de robot zeker niet perfect. Heb je een volle kamer? Dan zal de stofzuiger niet alles mee kunnen pakken. Hij zit namelijk laag bij de grond, waardoor het kabels en andere kleine rommeltjes niet zal zien. Als je telefoon dus aan de lader ligt, zal hij zo mee naar beneden getrokken worden.

Daarnaast heeft de stofzuiger nog wel eens moeite met diepe tapijten. Het apparaat zuigt misschien flink, maar daardoor kan het ook vast komen te zitten. Heb je dus een dik tapijt, dan wil je die misschien liever zelf stofuizgen.

Ook de accu laat nog wat te wensen over. LG belooft dat de stofzuiger 100 minuten mee kan gaan op een acculading, maar dit zit eigenlijk dichter bij een uur. Dat is echter ruim voldoende voor de meeste schoonmaaksessies. Interessant is wel dat de HOME-BOT zelf teruggaat naar het oplaadstation als de accu bijna leeg is.

Beste robotstofzuiger op de markt

De LG HOM-BOT Square laat dus nog wat te wensen over. Toch is het absoluut een van de beste robotstofzuigers op de markt. De nadelen die het heeft, vinden we ook in andere robotstofzuigers. En die hebben er vaak nog veel meer.