Review: LG Q60 is betaalbare telefoon met goede camera

LG Q60

Lang niet iedereen vindt het nodig om een dure, high-end smartphone aan te schaffen. Ook de mid-range-markt is booming en dat is waar de nieuwe LG Q60 zich in bevindt. Deze telefoon valt op met zijn drie lenzen en een relatief flinke accu.

Hoewel de camera-techniek steeds beter wordt en ook goedkopere smartphones daardoor steeds betere camera’s krijgen, springt die van de LG Q60 er wel echt uit. Deze telefoon heeft in totaal namelijk maar liefst vier lenzen: drie achterop en eentje voorop.

De primaire variant aan de achterkant is er eentje van 16 megapixel, wat prima is. Die primaire lens wordt aangevuld door een 5 megapixel-groothoeklens, waarmee je meer op een plaatje kwijt kunt. De twee worden ondersteund door een 2 megapixel-dieptesensor. Daarmee maak je eenvoudig een mooie portretfoto met een wazige achtergrond. Ter vergelijking: ook de nieuwe Samsung Galaxy S10+ heeft een 16 megapixel-lens op de achterkant, al wordt die wel ondersteund door nog twee 12 megapixel-varianten.

De camera op de LG Q60 vond ik indrukwekkend, zeker als je erbij bedenkt dat dit een mid-range toestel is. De beelden zijn scherp en kleurrijk, ook als je inzoomt. Zelfs bij vier keer inzoomen krijg je nog scherpe foto’s met veel details, wat bij andere smartphones (ook duurdere) weleens anders is.

Software

Bovendien heeft LG niet alleen over hardware nagedacht. De telefoon bevat ook wat leuke software-functies voor foto’s en video’s. Je kunt bijvoorbeeld met Group Portrait een groepsfoto maken waar iedereen goed op staat, en je kunt met een optie snel wisselen tussen de normale en groothoeklens.

Ook is er een AI Cam, die automatisch foto’s bewerkt. Daarbij herkent de camera of iets bijvoorbeeld een plant is of een huisdier, wat vrij accuraat gaat. Er is zelfs een speciale functie voor eten aanwezig, waarmee je zelf de witbalans in kunt stellen.

De aanwezige portretmodus laat je foto’s maken met een wazige achtergrond, waarbij je zelf kunt aangeven hoe groot de blur is. Voor deze modus moet je wel wat afstand nemen van het onderwerp, maar de software geeft precies aan hoe groot die afstand is.

LG-Q60-fotos

Van links naar rechts: portretmodus, AI-modus en 4x ingezoomd.

Het geheel zorgt voor fijne foto’s met net wat meer mogelijkheden dan bij een andere mid-range telefoon. Ook leuk is dat er een optie in de camera zit waarmee je direct live naar YouTube kunt streamen, mocht je dat interessant vinden.

Deze opties zijn bovendien ook bij de selfiecamera aanwezig, die een 13 megapixel-lens heeft. Daar kun je ook gebruikmaken van de Studio, waarmee je stickers toe kunt voegen en de achtergrond kunt veranderen. De stickers komen automatisch op je gezicht, à la Snapchat.

Geluid

Ander opvallend onderdeel aan de LG Q60 is het DTS:X 3D-geluid. Daarmee moet een 7.1 surround sound-systeem in je koptelefoon gesimuleerd worden. Het lijkt dan dus alsof het geluid van alle kanten komt.

Ook deze functie is behoorlijk indrukwekkend te noemen. Mijn koptelefoon is weinig speciaals, maar met het surround sound aan lijkt het geluid inderdaad van allerlei kanten te komen. Het maakt geluid nog meer immersive, en dat is iets waar ik nooit ‘nee’ tegen zeg.

Overigens is het geluid wat uit het toestel zelf komt matig. Bij video’s van hoge productiekwaliteit valt bijvoorbeeld op dat de hoge tonen duidelijk de lagere varianten overstemmen. Daarentegen is dit snel op te lossen door een koptelefoon in te pluggen.

Prestaties en scherm

Ook niet geheel onbelangrijk: het scherm. De LG Q60 komt met een 6,26 inch HD+ FullVision-scherm, met bovenin een inkeping voor de camera. Hierbij moet ik wel opmerken dat de resolutie niet fantastisch is, waardoor het beeld zeker niet haarscherp is. Maar zolang je geen HD-video’s zit te kijken, hoeft dat geen probleem te zijn.

Binnenin zit verder een 2.0 GHz Octa-Core-processor die zijn werk prima doet, maar niet de snelste op de markt is. Soms kan het heel even duren voor een app echt afgesloten is of opgestart wordt. Maar voor een mid-range toestel is dat niet per se een groot probleem.

LG Q60

De accu is dan wel weer uitmuntend te noemen voor dit prijssegment. Deze heeft een capaciteit van 3.500 mAh, waarmee je prima een hele dag vooruit kunt. Jammer is wel dat de telefoon een micro-USB-poort heeft voor het opladen, waardoor snelladen geen optie is.

De telefoon biedt verder ondersteuning voor twee simkaarten en een extra microSD-kaart. Daarmee kun je de standaard opslag van 64 GB nog flink uitbreiden, wat wel zo prettig is.

Google Assistant-knop

De LG Q60 komt verder met weinig variaties. Je kunt de telefoon bijvoorbeeld alleen in Morrocan Blue krijgen, al kun je daar natuurlijk een hoesje omheen doen. Ook zijn er geen andere opties qua geheugen of opslag.

Verder heeft de telefoon de Google Assistant, die je spraakopdrachten kunt geven voor specifieke acties of het aansturen van andere slimme apparaten in huis.

Koppel je je stem liever niet aan de Assistant, of heb je liever niet dat deze constant luistert of je toevallig ‘OK, Google’ of ‘Hey Google’ zegt? Dan kun je ook gebruikmaken van een aparte knop hiervoor aan de zijkant.

Aan de zijkanten vind je verder natuurlijk nog een volumeknop en een aan-/uitknop. Achterop zit onder de camera tot slot een vingerafdrukscanner, die zijn werk prima doet.

LG Q60

Goedkoop en prima

De LG Q60 onderscheidt zich op twee punten: het surround sound-system voor de koptelefoon en de drie camera’s aan de achterkant, die voor flink scherpe foto’s zorgen. En ook de accu van de telefoon is lekker groot. Daarmee is het een telefoon die zijn geld zeker waard is; helemaal als je bedenkt dat de adviesprijs slechts 279 euro heeft.

Diverse andere functies en specificaties zijn misschien minder spectaculair, maar als je verder geen hoge eisen hebt, is dat absoluut geen probleem. Dit is vooral een telefoon voor de mensen die niet al teveel uit willen geven, wél mooie foto’s willen maken en verder weinig veeleisend zijn. En voor die mensen is dit een prima telefoon.