Review: LG Tone Ultra zorgt voor prima geluid en comfort voor een betaalbare prijs

Bluetooth is dood, lange leve Bluetooth. De machtige wederopstanding van het bijna verbannen communicatie protocol neemt bijna mythische proporties aan. Gecombineerd met de steeds compacter wordende hardware levert dat dus fijne producten op, waar de LG Tone Ultra headset een prima voorbeeld van is. Al is daarmee niet alles gezegd.

Bij het zien van de verpakking moest ik direct denken aan de stijlvolle headset van iRiver en hoewel mijn hartje er sneller van ging slaan, daalde die snelheid vanzelf weer toen bleek dat de nieuwe Tone Ultra geen hartslag meet van de drager.

Vooralsnog is er van LG dus slechts één headset met hartslagmeter en moeten we even afwachten hoe groot de ‘earables’ trend daadwerkelijk zal gaan worden.

Geluidskwaliteit met een JBL-stempel
Of het een bewuste positionering is van LG betwijfel ik, maar ik zag de Tone Ultra direct als een prima vriend om eens stukje mee te gaan hardlopen. Dat zegt meer over mij dan over de headset: de Tone Ultra heeft een mic en herkent  Google Voice activaties. De dingen die je niet nodig hebt tijdens het hardlopen, zeg maar.

Uiteraard bleek de Tone Ultra ook een hele goede headset in de auto of zelfs tijdens een conference call waarbij een paar vrije handen achter een computer handig zijn. Toch bewees de Tone Ultra zich in de (over)volle straten van de Amsterdamse binnenstad.

Dat is te danken aan twee belangrijke eigenschappen van de headset: het geluid is afgemixt door de kenners van JBL en aan de binnenkant van de headset vinden we een knopje om de Active Noise Cancelling te activeren. Een oase van rust, al is de filtering bij lange na niet zo goed als op andere headsets.

LG_Tone_Ultra_headphones

Comfort onder alle omstandigheden
Wie de Tone Ultra voor het eerst ziet, zal misschien net zo verrast zijn als ik. De ‘kraag’ van de headset (ik kan echt geen ander woord bedenken) heeft misschien veel weg van een rekwisiet van de set  van Star Gate, maar is nauwelijks voelbaar wanneer je hem draagt.

Tijdens het hardlopen bleek de Tone het best tot zijn recht te komen. Geen gedoe met snoertjes naar je smartphone is een groter plezier dan je wellicht zou kunnen denken. De, via microUSB, oplaadbare batterij gaat intussen al weer dik 1.5 week en de het koppelen van de headset aan een iPhone 5, Samsung Galaxy S3 en LG G3 bleek geen centje pijn.

Compleet plaatje, betaalbaar prijskaartje… of toch?
Al met al is de LG Tone Ultra een fijne en veelzijdige headset. De geluidskwaliteit is meer dan prima, al vraag ik me af wat er nu zo herkenbaar is aan dat werk van JBL. Ook de ‘noise cancellation’ is niet zoals je die wellicht gewend bent van andere headsets, maar daar staat weer een prima batterijduur tegenover.

De LG Tone Ultra is vanaf begin juli verkrijgbaar en heeft een adviesprijs van rond de €99. Dat lijkt een tikkeltje aan de forse kant, maar voor mensen die (net als ik) zich kapot irriteren aan onnodige snoeren tijdens het sporten een kleine prijs voor het wegwerken van een berg frustratie.

Nu nog die hartslagmeter.

LG_TONE_Ultra

(foto van witte headset via CNet)

Eindoordeel

LG Tone Ultra (HBS-800)

6.9

Pluspunten

  • Lichtgewicht
  • Snelle koppeling
  • Batterijduur
  • Microfoon

Minpunten

  • Weinig comfortabele earplugs
  • Opvallend design
  • Noise cancelling niet optimaal
Gebruikersgemak
7.0
Design
6.0
Batterijduur
8.0
App & Software
6.0
Draagbaarheid
7.0