Numrush

Review: LUMOback is steun in de rug bij verbeteren van lichaamshouding

Eind vorige maand schreef Simone al over het verrassende Kickstarter-succes LUMOback. De elastische band moet je helpen bij het verbeteren van je lichaamshouding door je gedurende de dag middels kleine trillingen te vertellen dat je je postuur moet bijstellen. Vorige week was hij op visite op de redactie!

Ongeveer een jaar geleden ging de vlag uit in het kantoor van drie Stanford-studenten. Hun concept had zojuist via crowdfundingplatform Kickstarter liefst het dubbele van de gewenste $100.000 opgehaald. En dus kon de productie van de LUMOback beginnen.

De bedenkers zijn hun supporters niet vergeten nu de eerste LUMObacks van de band rollen en dus worden we bij het openen van het doosje nog eens bedankt voor de support. Een mooie persoonlijke noot in een verder keurig geminimaliseerde verpakking.

Zoals je ziet treffen we in het doosje naast de LUMOback zelf alleen een lader en een kekke sticker aan. Dat geeft de burger moet als het gaat om het snel aan de praat krijgen van de rugband.

Het geheime wapen van de LUMOback is dus een kleine sensor midden op de rugband. Naast dat deze sensor een vibratie afgeeft wanneer je een verkeerde houding aan neemt, synchroniseert hij ook  – via Bluetooth – met een app voor je iPhone, iPad of iPod Touch. Helaas nog geen woord over een mogelijke Android applicatie.

Nadat je een paar kleine oefeningen hebt gedaan om de LUMOback te laten kalibreren met je persoonlijke lichaamshouding, ben je eigenlijk klaar met het ‘installeren’ van je trillende hulp. Je kunt op pad en gedurende de dag zal de LUMOback je niet alleen middels trillingen vertellen hoe je het doet, hij zal ook via de app je proberen bij te sturen waar nodig.

Je zult niet direct merken dat je iets verandert aan je houding, maar naarmate de uren dagen worden zul je merken dat je je wel degelijk bewust bent van de manier waarop je je voortbeweegt of juist stilzit.

De LUMOback heeft uiteraard ook zo zijn nadelen. Naast het overduidelijke gemis van een Android app, ontbreekt het de LUMOback ook aan een aan/uit-knop, waardoor de batterijduur drastisch wordt ingekort. Daarnaast geven zowel band als app ook geen visuele feedback over de capaciteit van de batterij, dus het is sowieso een beetje koffiedik kijken.

De LUMOback is sinds kort leverbaar in Nederland en komt op 149 euro. Een bedrag wat in het niets valt bij de problemen die een verkeerde houding op de lange termijn kunnen veroorzaken.