Numrush

Review Misfit Ray: Een stijlvolle fitnesstracker die je niet hoeft op te laden

Misfit Ray 1

Ik moet bekennen: stiekem dacht ik dat de fitnesstracker alweer een beetje passé was. Het gaat niet heel goed met Jawbone, Fitbit lijkt zich steeds meer op horloges te gaan richten en zowel Apple als Google zetten vol in op de smartwatch. Toch probeert het Amerikaanse Misfit om de Nederlandse markt alsnog te veroveren met zulke slimme armbanden. Eén daarvan is de Misfit Ray, een stijlvol ogend apparaatje dat zowel je stappen als slaap bijhoudt. Weet deze gadget nog wat toe te voegen aan ons dagelijks leven of is een slim horloge inmiddels een stuk handiger?

Je zou de Misfit Ray op afstand niet snel een fitnesstracker noemen. Het apparaatje bestaat uit een kleine, metalen cilinder aan een bandje, waardoor hij vooral lijkt op een hippe armband. Pas als je dichtbij komt zie je het kleine notificatielichtje waarmee je ziet hoe ver je op die dag bent met je stappendoel.

Er is geen duidelijke opening op het apparaat te vinden – je moet één van de bandjes een kwartslag draaien om hem open te maken. Doe je dit, dan vind je ruimte voor drie kleinere knoopcelbatterijen – die overigens bij een nieuw exemplaar worden meegeleverd.

Het gebruik van vervangbare batterijen klinkt wellicht wat gek voor een apparaat zoals de Ray. Veel andere trackers worden immers met een usb-kabel opgeladen – batterijen gebruiken we eigenlijk alleen nog maar voor oude gadgets zoals afstandsbedienigen.

De losse batterijen brengen echter ook voordelen mee. Het maakt bijvoorbeeld het design van de Ray mogelijk, zonder dat er open naden in de armband zitten. Het resultaat: de Ray is waterdicht, waardoor je hem makkelijk onder bijvoorbeeld de douche of tijdens het zwemmen kunt dragen.

Combineer dit met de lange batterijduur van een half jaar, en je hebt een armband waar je in theorie nooit aan hoeft te denken. Je doet hem om, laat hem zijn werk doen en ziet wanneer je wil hoe je activiteit verloopt binnen de bijbehorende smartphone-app. Dat maakt het een relaxtere gadget dan een smartwatch, die je meestal dagelijks opnieuw moet opladen.

Slaap

Een smartwatch houdt in de loop van de dag bij hoeveel stappen je loopt, maar ‘s nachts kun je hem vaak niet dragen door de kortere batterijduur. De Misfit Ray is wat dat betreft een betere slaaptracker, omdat je hem een maand lang non-stop kunt dragen.

De Ray probeert automatisch te detecteren wanneer je in slaap valt en weer wakker wordt – iets dat bij mijn tests vaak vrij goed ging. Het fijne hieraan is: je hoeft nooit met de hand de tracker bijvoorbeeld in slaapmodus te zetten, iets dat je kunt vergeten. Het is weer een manier waarop je de Ray gewoon kunt vergeten als je hem draagt.

De bijbehorende app schetst wel een wat pessimistisch beeld van mijn slaapgedrag. De geslapen uren worden gelogd, met daarbij een onderscheid tussen ‘light sleep’ en ‘restful sleep’. Bij een test van een week sliep ik iedere nacht gemiddeld een uur of twee restful, terwijl ik voor de rest slechts licht lagen te pitten. Dat klinkt als een slecht slaapritme, maar andere trackers schetsen een heel ander beeld. De Misfit Ray lijkt daarom vrij streng in de analyse van je slaappatroon.

Door op de cirkel van je nacht te tappen krijg je een tijdlijn, waarin je uur voor uur kunt zien hoe je nacht precies was. Ben je tussendoor wakker geweest om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan, dan ziet de Ray dit ook en wordt het vastgelegd.

Hoewel slaap goed door de Ray wordt vastgelegd, gaat de wearable een stuk slechter om met je wakker maken. In de bijbehorende app kun je een wekker instellen, die je wakker maakt met een trilling op het moment dat je net wat minder diep slaapt. Op papier een topidee, maar de uitwerking is ontzettend suf. Een eenmalige wekker bleef bij mij bijvoorbeeld meermaals achteraf ingeschakeld, waardoor ik de volgende ochtend op hetzelfde moment werden gewekt. Een vrij zure bug op de vroege zondagochtend. Wekkers die ik aan had gezet gingen vervolgens soms niet af, waardoor ik meermaals te laat wakker ben geschrokken.

Stappen

De stappenteller van de Misfit Ray zit vergelijkbaar in elkaar als de slaaptracker. Verspreid over de dag wordt bijgehouden hoeveel je loopt, wat in een tijdlijn of cirkel bekeken kan worden. De app geeft je een doel van 10.000 stappen dat je naar eigen smaak kunt aanpassen, en verstuurt verspreid over de dag een trilling als je te lang stil zit.

Door twee keer op de Ray te tappen krijg je te zien hoe je ervoor staat, wat wordt aangegeven aan de hand van knipperende lichtjes. Het probleem is alleen: de indicaties en aansporingen van de Ray zijn wat te simpel. De eerste paar keer stapte ik wel op om na een trilling wat te bewegen, maar al snel deed ikegeen moeite meer. Omdat ze niet slim worden getimed, kwam het sowieso te vaak voor dat ik druk aan het werk was.

Omdat je zelf moet tappen om te zien hoe je er op een dag voor staat, komt het vaak genoeg voor dat je geen idee hebt. Je kijkt dan ‘s nachts alleen eventjes voor het slapengaan, om te zien of dit nou eigenlijk een goede dag was. Hierdoor geeft de Misfit Ray hooguit een idee van je levensstijl, en motiveert hij te weinig om je patronen te veranderen. De Apple Watch is hier een stuk beter in – deze tikt eens per uur om je even te laten staan, waarbij deze context meteen wordt getoond. De drempel is bij een minuutje staan ook een stuk lager, waardoor je dit sneller doet.

App, tap

Positiever ben ik over de manier waarop je apps en diensten met de Ray kunt verbinden. Vanuit de bijbehorende applicatie kun je via If This Then That (IFTTT) allerlei diensten koppelen. Tap je drie keer op de Ray, dan kun je bijvoorbeeld het licht in huis aan doen. Of de verwarming lager zetten. Of een tweet sturen. IFTTT is een open platform, wat je de vrijheid geeft om de werking hiervan helemaal zelf in te vullen.

Helaas is er slechts één shortcut mogelijk, waarvoor je vrij specifiek moet tappen. Hierdoor kun je immers de lampen aanzetten, maar gaat uitschakelen weer net iets lastiger. Voor gecompliceerdere klussen zul je dus nog altijd de telefoon erbij moeten pakken.

Conclusie

Op papier werkt de Misfit Ray precies zoals je zou willen. Hij houdt bij hoeveel je slaapt en beweegt, waar duidelijke overzichten van in de app worden getoond. Of dat in de praktijk echter handig is? Dat is een lastige vraag. Ik werd niet door de wearable aangespoord om te bewegen, terwijl moderne smartwatches dat wel voor elkaar krijgen. De actieve interactie met de gebruiker is helaas niet prominent genoeg, wat dit een vrij passieve gadget maakte.

Het bijhouden van hoeveel je beweegt en slaapt doet hij echter prima en hij ziet er ook nog eens heel stijlvol uit. Dus of het een aanradar is, hangt vooral af van het doel waarvoor je hem koopt.