Review: Netatmo June is een mooie maar wellicht overbodige wearable

In ons land schijnt de zon veel te weinig, of ik kom niet genoeg buiten. Dat is mijn eerste conclusie na een week met de Netatmo June om mijn pols, een armbandje dat schadelijke UV straling meet, en mij een alert moet sturen op mijn smartwatch als ik te lang onbeschermd in de zon zit. In deze review zet ik de pro’s en con’s van het apparaat voor je op een rijtje.

Wat meteen opvalt aan de Netatmo June is het enorm aantrekkelijke ontwerp: De wearable wordt geleverd met een smal zwart leren bandje en een soortgelijke siliconen versie. De bandjes zijn ongeveer een centimeter breed, en lang genoeg om twee keer om je pols te wikkelen. De ‘edelsteen’ waarin de stralingssensoren zitten clip je met een gespje de juiste plek op de armband. Dat zorgt voor een aantrekkelijk gezicht: De Netatmo June lijkt op geen enkele wijze op een lelijke activitytracker die vooral voor mannen ontworpen lijkt te zijn.

Installatie

Om het apparaat te activeren download je de June app, die beschikbaar is voor iOS en Android devices. Het is even een gepriegel om de armband te koppelen, hij moet namelijk aan de lader hangen wanneer je hem met je smartphone probeert te koppelen via Bluetooth, anders wordt het apparaat niet herkend. Daarna is het de bedoeling dat de smartphone app je update over de hoeveelheid straling waaraan je dagelijks wordt blootgesteld.

netamo-june-clip-640x426-c

netamo-june-on-wrist-640x426-c

netamo-june-receiver-640x426-c

Gebruik

Het is niet zozeer de Netatmo June zelf, als wel deze app die de gebruiker behoorlijk tegenvalt. Wanneer je het apparaat voor het eerst aanzet wil je natuurlijk gelijk weten of het werkt, en wat de sensor precies opvangt. Die feedback krijg je niet: De app blijft hetzelfde aangeven en de interface is niet heel erg duidelijk. Na de eerste dag dat ik de Netatmo June om had checkte ik ’s avonds de app en was er helemaal niets veranderd: Betekent dat dat er geen UV straling is waargenomen, of dat de armband niet goed werkt?

Na een paar dagen met de Netatmo June was er nog steeds geen straling gedetecteerd, terwijl ik er toch een aantal maal heerlijk mee in het zonnetje heb gelopen. Niet te vergelijken met een strandvakantie in Spanje natuurlijk, dus misschien waren het simpelweg de omstandigheden waardoor het apparaat niet volledig tot zijn recht kwam.

Om toch resultaat te verkrijgen heb ik de June uiteindelijk maar een dag lang op een zonnige plek neergelegd, en gelukkig bleek het apparaat dan toch echt te werken: Aan het eind van de dag was er UV straling waargenomen, zij het in minieme mate. Niet genoeg voor een pushalert op mijn smartphone in elk geval: De straling zat nog in de ‘veilige zone’.

Meerwaarde

De vraag rijst of dit product geschikt is voor de Nederlandse markt, omdat we hier kennelijk toch iets te weinig zonlicht krijgen om van enorm schadelijke gevolgen te kunnen spreken. Voor mensen die in een zonnig land wonen waar huidkanker een serieuze issue is, is de Netatmo June echter zeker geschikt. Wanneer ik in Australië of Zuid-Europa zou wonen, zou ik een dergelijke wearable dan ook zeker aanschaffen om me op tijd te wijzen op de gevaren van schadelijke straling.

Jammer is wel dat de June niet waterbestendig is: Je kunt hem dus niet om houden tijdens bijvoorbeeld het zwemmen. En dat terwijl je hem juist aan het strand zo goed zou kunnen gebruiken. Gelukkig is hij wel spatbestendig, dus een paar druppels kan hij zeker wel hebben.

netamo-june-receiver-front-640x426-c

netamo-june-on-wrist-full-640x426-c

Design & Batterijduur

De Netatmo June is een lichte en zeer mooi vormgegeven wearable die duidelijk voor de sierlijke vrouwenpols ontworpen is, en het is alle behalve een straf om het device om te hebben. Wat echter tegenvalt is de batterijduur. Alhoewel de omschrijving laat weten dat de June ‘een maand meegaat op 1 oplaadbeurt, moet het apparaat in de praktijk om de 3-4 dagen aan de lader. Na een aantal keer vergeet je dat gewoon, en het is ronduit hinderlijk dat de app je vervolgens elke keer als je je telefoon unlocked een pushbericht stuurt dat ‘de bluetooth connectie met June’ niet gemaakt kan worden.

En dan is er nog de onduidelijke interface van de app: Zo mooi als de June zelf is vormgegeven, zo veel winst valt er nog te behalen in de vormgeving van de app en de functionaliteiten aldaar. Het ontbreekt aan duidelijke grafieken, meetresultaten en instant feedback, die voor een gebruiker zo belangrijk is om het apparaat te (blijven) gebruiken. Geen onoverkomelijk punt voor de mensen die nu al een June willen aanschaffen, want het valt te verwachten dat de app om de zoveel tijd geupdate wordt en mettertijd verbeterd.

netamo-june-side-2-640x426-c

netamo-june-strap-640x426-c

Conclusie

De June is een ontzettend mooie wearable die ik een aantal weken met veel plezier heb gedragen. Helaas valt de app me in de praktijk het meeste tegen, en is de meerwaarde van het apparaat me ook nog onduidelijk. Aangezien het voor ons Nederlanders vooral een waardevolle vakantie accessoire is, zou je op zijn minst verwachten dat het apparaat waterdicht is, maar dat is helaas niet het geval.

Grootste probleem is misschien nog wel het prijskaartje van de June: Met een adviesprijs van €95 is dit een ontzettend dure wearable met maar zeer weinig functionaliteiten. Voor een bedrag van €19,95 zou ik hem niet laten liggen, maar bijna €100 is voor dit apparaat simpelweg te duur. We nemen de June graag in heroverweging als je er ook stappen mee kunt gaan tellen, want op design verslaat hij tot nu toe veel van zijn activity tracking concurrenten, zeker voor de vrouwelijke gebruiker.

Eindoordeel

Netatmo June

6.2

Pluspunten

  • Mooi design
  • Wearable voor vrouwen
  • Handig in zonnige landen

Minpunten

  • Batterijduur
  • Weinig feedback in de app
  • Niet waterdicht
De June van Netatmo is een mooie wearable voor vrouwen die willen weten of ze niet te lang in de zon zitten. Alhoewel de June er erg mooi uit ziet, blijft de gebruiksvriendelijkheid van de app helaas achter. Ook is het apparaat niet waterdicht en - naar verhouding - aan de prijzige kant.
Gebruikersgemak
6.0
Design
8.0
Batterijduur
5.0
App & Software
4.0
Draagbaarheid
8.0