Review: Philips Fidelio wireless soundbar levert fantastisch geluid in een mooie verpakking

De tijd dat we met losse stereotorens en dvd-spelers werkten is inmiddels wel voorbij. Tegenwoordig zoeken we naar één goede totaaloplossing voor in de woonkamer waarmee we het beste geluid hebben voor zowel het kijken van series en films als voor het luisteren van muziek. Verder willen we ook nog dat het systeem draadloos te verbinden is met onze smartphones en tablets.

Aangezien het aanbod van dergelijke systemen blijft groeien is het lastig om de juiste kandidaat er tussenuit te pikken. Om de keuze wat makkelijker te maken heeft Numrush de Fidelio B5 soundbar van Philips getest.

fidelio b5

Bij het uitpakken komen we direct voor een verrassing te staan. In de doos treffen we naast een subwoofer en een soundbar ook nog twee losse speakers aan. Huh, twee losse speakers? De Fidelio B5 is een soundbar met twee afneembare speakers aan de uiteinden. Voor het luisteren van muziek of het kijken van series kun je de speakers aan de soundbar laten zitten, maar wil je een film kijken met surround sound dan kun je de speakers loskoppelen en achter je plaatsen. Hiermee heeft Philips een soundbar met surround sound weten te creëren.

Naast de subwoofer, de soundbar en de twee speakers vinden we onder andere nog een afstandsbediening, handleidingen en twee haken om de soundbar aan de wand te bevestigen, in de doos.

Gebruikersgemak

Nadat we de Fidelio B5 hebben uitgepakt stuiten we echter op een kleine teleurstelling. Philips heeft geen HDMI-kabel meegeleverd met het systeem, waardoor we in een stoffige doos op zoek moeten naar een oude kabel om het systeem aan te sluiten op de televisie. Overigens kun je het systeem ook op de traditionele manieren aansluiten via ‘plugjes’ maar gezien de kwaliteit heeft HDMI onze voorkeur.

B5 fidelio

Het aansluiten kost ons ongeveer 5 minuten. Voedingskabels in het stopcontact, ook de subwoofer heeft een eigen voedingskabel (actieve woofer), speakers aan de soundbar klikken en we starten Spotify op onze iPhone. Via Bluetooth kun je eenvoudig verbinding maken met de Fidelio B5 via je smartphone, tablet of computer. Voor de zekerheid hebben we Spotify, Youtube en iTunes getest via twee iPhones en een iMac en alles werkte perfect.

Een tip voor de oplettende gebruiker: de soundbar en de subwoofer werken draadloos van elkaar, je hoeft de apparaten dus niet met een kabel aan elkaar te verbinden.

Om de soundbar aan te sluiten op een televisie, spelcomputer of DVD/BlueRay-speler hoef je alleen een HDMI-kabel achter in de soundbar en in je gewenste apparaat te pluggen. Vervolgens start je zonder problemen Netflix op en het geluid van je favoriete serie loopt via de Fidelio. Uiteraard dien je wel het juiste kanaal op te zoeken van je TV.

B5_12-D4P-global-001

Daarnaast biedt de bijbehorende afstandsbediening de nodige opties om het geluidsssysteem naar eigen wens in te stellen. In tegenstelling tot veel andere merken levert Philips een sobere afstandsbediening, wat de gebruiksvriendelijkheid ten goede komt. Je hoeft niet bang te zijn dat je verzuipt in de opties op de afstandsbediening.

Geluidskwaliteit

We kunnen hier kort over zijn: wat een geweldig geluid komt er uit de Fidelio B5. Als frequente gebruikers van audioapparatuur zijn we echte pietlutten, maar op het geluid van de Fidelio valt weinig aan te merken. In combinatie met de subwoofer levert de soundbar heerlijke basstonen, ongeacht het genre wat je luistert.

fidelio b5

Het geluid is geheel naar eigen wens aan te passen. Zo kun je hoge en lage tonen aanpassen, verschillende settings kiezen zoals muziek of film en kun je het volume van de surround boxen (als je ze losgekoppeld hebt) onafhankelijk bedienen.

We kunnen met een gerust hart stellen dat de Fidelio B5 zeer geschikt is als totaaloplossing op het gebied van audio. Zowel bij het luisteren van muziek als het spelen van games en het kijken van films biedt de Fidelio prima geluid.

Conclusie

Met de Fidelio B5 gaat Philips hoge ogen gooien op de audiomarkt. Zowel qua gebruikersgemak als qua geluid is het systeem een aanrader. Daarnaast ziet de Fidelio er ook nog eens gelikt uit, waardoor het apparaat zeker niet misstaat in je moderne huiskamer.

Enig minpuntje is wel de forse omvang van de soundbar als de ‘losse’ speakers zijn vastgekoppeld. Echter levert Philips wandbevestigingshaken mee met de Fidelio, waardoor je de soundbar eenvoudig kunt ophangen.

De Philips Fidelio B5 is verkrijgbaar tegen een adviesprijs van 789 euro.B5_12-U2P-global-001

Eindoordeel

Philips Fidelio B5 wireless soundbar

8.3

Pluspunten

  • Geluidskwaliteit
  • Gebruiksvriendelijk
  • Is compatible met bekendste streamingdiensten

Minpunten

  • Fors formaat
  • Geen bijgeleverde HDMI-kabel
  • Prijs kan drempel zijn
De Fidelio B5 is een wireless soundbar met afneembare speakers waardoor je een surround sound kunt creëren.
Design
8.0
Gebruikersgemak
8.0
Geluidskwaliteit
9.0
Prijs/Kwaliteit
8.0