Numrush

Review: Kan de Polar Vantage M zijn succesvolle voorgangers doen vergeten?

Het is najaar is aangebroken, de dagen korter en vooral een tikkie kouder. Je zult misschien niet direct moeten denken aan een goeie trainingssessie met de Polar Vantage M, maar door hem op je verlanglijstje te zetten voor de komende feestdagen kun je jezelf wel alvast een voorsprong bezorgen.

De nieuwste sporthorloges van Polar zijn sinds september op de markt. Met de Polar Vantage V richt het bedrijf zich op extreem fanatieke amateursporter of (semi) prof.

De Polar Vantage M is de opvolger van de razend populaire Polar M400 en de Polar M430. In tegenstelling tot de V is de Vantage M bedoeld voor de meer alledaagse sporter, nog steeds fanatiek uiteraard en vooral: op zoek naar de beste en meest betrouwbare data in haar of zijn jacht naar een verbetering.

Kortom: iemand als ik dus.

Subtiel ontwerp

Er was een tijd dat je als fanatieke sporter nog eens statement maakte door ook op kantoor te verschijnen met je opvallende sporthorloge van Polar, Garmin of TomTom.

Die shine zul je mislopen wanneer je in de kantoortuin opduikt met de Polar Vantage M. Het horloge van Polar heeft een bijzonder verfijnd uiterlijk met subtiele knoppen aan de zijkant van het ronde scherm.

Vooral dat ronde scherm, gemaakt van Gorilla Glass, maakt een wereld van verschil ten opzichten van de vierkante uurwerken die we de afgelopen jaren vaak zagen. Het display van de Vantage M reikt overigens niet over de gehele oppervlakte van de wijzerplaat, maar is groot genoeg om je tijdens het sporten te laten zien hoe je er voor staat.

In vergelijking met smartwatches doet het display van de Vantage M het beter dan een wat ouder model van Samsung (Gear). Qua scherpte doet een nieuwe Apple Watch het misschien dan ietsje beter, de Polar Vantage M is onder alle (licht)omstandigheden goed leesbaar.

Bediening

Toch is het een gemis dat de Vantage M niet de beschikking heeft over een touchscreen. Daarvoor zul je toch iets dieper in de buidel moeten tasten en naar de Vantage V moeten kijken.

In plaats van aanraking bedien je het horloge middels 5 verschillende knoppen aan de zijkant van de wijzerplaat. Dat betekent uiteraard even inkomen: neem de tijd voor de eerste keren dat je het horloge in gebruik neemt en maak jezelf bekend met de verschillende knoppen.

Zoals gezegd zijn die knoppen erg netjes verwerkt in het design, wat je bij de eerste keer zien van het horloge ook zal doen afvragen hoe gemakkelijk je die knoppen kunt bedienen tijdens het sporten.

Op basis van de relatief beperkte tijd die ik met het horloge heb doorgebracht, kan ik niet anders zeggen dan: met wisselend succes. De knoppen zelf hebben een soort groefjes bovenop, zodat je ze best gemakkelijk kan vinden. Maar eenmaal zover is het weer even dubbelchecken of je wel de juiste knop te pakken hebt.

Ik kan overigens niet anders dan vermoeden dat wanneer je de Polar Vantage M langer gebruikt, dit uiteindelijk ook in zal slijten en je binnen no time blind door de mogelijkheden navigeert.

Functionaliteiten

Was het pakweg 5 jaar geleden nog wachten op de eerste wearables om je zwemactiviteiten te tracken, is het tegenwoordig een relatieve standaard. En dus niet verrassend dat we die functie ook terugvinden in de waterdichte Polar Vantage M.

Het is echter slechts één van de 130 sporten die door de Vantage M worden ondersteund. En dat betekent volop keus naast ‘de standaard’ hardlopen, fietsen, zwemmen. Je avonturen op de ski’s, die wandeling door de bossen of een stevige crossfit sessie: de Polar Vantage M heeft er speciale profielen voor.

Zo’n profiel houdt simpelweg in dat het horloge zijn algoritmes en berekeningen van je gegevens aanpast naar het type activiteit. Via het platform Polar Flow (ook als app beschikbaar) kun je je favoriete sporten koppelen aan je horloge.

Via datzelfde Polar Flow lees je ook je prestaties tot in details terug en kun je je volgende trainingen ook alvast plannen.

Fervent gebruiker van Google Fit of Apple Health? Dan zit je met Flow ook goed: de dienst synchroniseert data tussen beide platformen. Ook Strava kan worden gekoppeld aan Polar Flow. Let daarbij wel op dat je geen dubbele dataregistraties in je Apple Health-overzicht krijgt, dit kan wel eens voorkomen.

Na mijn intiële tests tijdens het hardlopen en fietsen kan ik niet wachten om het horloge mee de berg op te nemen. Waar nu tijdens het snowboarden (en mijn dappere pogingen tot skiën) de TomTom Adventurer de ongekroonde koning is, kan de Polar Vantage M hem zomaar van de troon stoten.

Betere inzichten

Wat al vanaf de eerste keer in gebruik nemen duidelijk wordt, is dat alles rond de Vantage M is bedacht om je betere inzichten te geven. Beter in de zin van meer data, maar ook beter als het gaat om de accuratesse van de gegevens.

Dat begint al bij de achterkant van het horloge, waar we maar liefst 9 sensoren vinden voor het meten van de hartslag. Daaromheen heeft Polar een algoritme ontwikkelt dat ruis in de metingen, zoals het verschuiven van je horloge, kan ontdekken en filteren.

Helaas heb ik niet kunnen vergelijken met een borstband. Data van Polar laat zien dat de Vantage M bijna net zo nauwkeurig zou zijn. In de praktijk wordt dat ondersteund door tests van andere sporters.

Misschien wel de beste feature is Training Load Pro Wil je echt je hartslag volledig kloppend willen hebben (no pun intended) is het logisch in je achterhoofd mee te nemen dat niet zo accuraat is dan een borstband. Persoonlijk haal ik meer dan genoeg informatie uit de metingen van de Vantage M, die in dagelijks gebruik slechts licht maar tijdens het sporten behoorlijk afweken van bijv de Apple Watch.

Maar misschien wel de meest inzichtvolle feature is de Training Load Pro. Deze functionaliteit breekt je workout op in 3 delen en geeft je daarop feedback. Cardio load laat direct op het horloge zien hoe hard je cardiovasculaire systeem heeft moeten zwoegen, terwijl Muscle load (via een koppeling met een krachtmeter) inzicht biedt in de belasting van je spieren.

Via de app geef je vervolgens je Perceived load aan, hoe zwaar heb je de training ervaren? Op basis van deze data geeft je horloge direct terug of je aan het onderhouden bent, productief gewerkt hebt of te hard hebt getraind.

Lange termijn

In mijn relatief korte trainingsperiode met de Polar Vantage M heb ik voor mijn gevoel slechts het topje van de ijsberg ontdekt aan inzichten en mogelijkheden van het horloge in combinatie met het Polar Flow-platform.

Aan de slag met de Vantage M is dus zeker een investering voor de langere termijn. Maar ik ben  er van overtuigd ben dat de data, inzichten en adviezen van de Polar Vantage M je gaan helpen meer uit jezelf te halen.

Over lange termijn gesproken: in mijn 3 weken trainen heb ik de batterij van het horloge pas 2 keer volledig opgeladen. Volgens Polar zou de Vantage M zo’n 30 uur trainingen kunnen meten waarbij de GPS volledig aanstaat en de hartslag meter continu meet. Dat is natuurlijk heel prima.

Dagelijks comfort

Met een dikte van 12,5 mm en een gewicht van ongeveer 45 gram is het sporthorloge van Polar een tikkie dikker en zwaarder dan de Apple Watch series 4 (10,2 mm / 32 gram), maar voelt hij nooit te fors of zwaar tijdens het sporten.

Met zijn prijskaartje nestelt de Polar Vantage M zich in het middensegment Die vergelijking met de Apple Watch lijkt misschien vreemd, maar is het niet. Polar heeft de Vantage M duidelijk ook voorbereid op alledaags gebruik. Door hem lichter dan al zijn voorgangers te maken, maar ook door hem te voorzien van een functie om je dagelijkse activiteit te meten én een ingebouwde slaaptracker.

Het bijgeleverde horlogebandje is wat je mag verwachten van een sportbandje. Licht van gewicht, soepel om de pols. Mocht je overwegen om je Vantage M ook als dagelijks horloge te gaan dragen, kun je nog losse bandjes bijkopen.

Voor wie is de Polar Vantage M geschikt?

Is je huidige Polar M400 of M430 aan vervanging toe? Dan is de keus voor de Vantage M een behoorlijk no brainer.

Met een prijskaartje van €279 nestelt de Vantage M zich duidelijk in het middensegment van de hardloop- en sporthorloges. Sport je op dit moment nog zonder sporthorloge en ben je op zoek naar meer inzicht? Dan zijn er goedkopere instapmodellen op de markt.

Wil je meer uit je prestaties halen, overweeg dan de Vantage M Maar heb je jezelf een hele duidelijke missie opgelegd  en wil je daarbij zoveel mogelijk ondersteuning? Dan is de Vantage M ondanks zijn wat stevigere prijskaartje zeker de moeite waard. Zeker als je kijkt naar de langere termijn, waarbij je al snel meer inzicht verlangt dan de instapmodellen je bieden.

Datzelfde geldt voor sporters die nu gebruik maken van hun Apple- of Android Wear-smartwatch en toe zijn aan een volgende stap. Het is geen schande om toe geven dat die horloges, hoe veelziijdig ze wellicht ook zijn, niet gemaakt zijn om je sportprestaties zo perfect mogelijk te registreren. En ook de Vantage M kan ook gewoon je notificaties tonen of laten zien wie er belt tijdens het sporten.

De Polar Vantage M is er in het rood, wit en zwart en kost €279. Hij is te koop bij Coolblue en Bol.com en diverse hardloopwinkels.

Foto’s via Polar