Review Samsung Galaxy Note9: IJzersterke telefoon met geweldige camera

Samsung-Galaxy-Note-9

Samsung heeft een nieuw vlaggenschip: de Samsung Galaxy Note9. En deze telefoon kun je met recht een vlaggenschip noemen, want het is een prachtig toestel met een geweldige camera en ijzersterke prestaties. Het grootste nadeel wat het toestel heeft, is het prijskaartje.

Qua uiterlijk lijkt de Samsung Galaxy Note9 veel op de Note 8. We zien opnieuw een gebogen scherm dan echt van rand tot rand loopt, en strakke hoeken. Maar er zijn wel verschillen. Zo zijn de zijkanten veel platter, waardoor je hem eenvoudiger vast kunt houden.

Daarnaast zijn de wel aanwezige schermranden aan de boven- en onderkant iets kleiner, waardoor het scherm iets groter wordt. Dat is nu 6,4 inch, terwijl de Note 8 een scherm van 6,3 inch had. Achterop zit een kleinere camera, een tweede lens met een dubbele opening en een vingerafdrukscanner die nu onder de camera zit.

Mooi is verder dat de bijgeleverde S Pen een eigen vakje heeft onderop het toestel. Haal je de pen er uit, dan weet de telefoon direct dat je waarschijnlijk een notitie wilt maken. En dus krijg je die optie direct. In totaal geeft het de telefoon een strak uiterlijk met echt een premium-gevoel.

Samsung Galaxy Note 9

Accu en opslag

Wat is het grootste punt van ergernis bij vrijwel alle telefoons? Juist: de accu. Telefoons worden beter en beter, maar je moet ze ook steeds vaker gedurende de dag opladen.

Samsung heeft dit probleem goed aangepakt door een accu van maar liefst 4.000 mAh in zijn Galaxy Note 9 te stoppen. En geloof me: daar heb je veel plezier van. Hij ging bij mij een gehele dag mee, wat ik niet van de meeste telefoons kan zeggen. 

En ook de opslag laat je onderkaak op de grond vallen. Het standaard model komt met 128 GB aan opslag, maar er is ook een variant met – hou je vast- 512 GB. En die opslag kun je zelfs nog uitbreiden met een microSD-kaart. Telefoons waarvan de opslag vol is, behoren dus tot het verleden. Want je bent een knappe jongen als je dit toestel helemaal vol krijgt.

Het scherm

Ik benoemde het scherm al even kort, maar dit pareltje verdient het om nog wat extra aandacht te krijgen. Want dit scherm is er eentje die je bijblijft. De kleuren zijn kraakhelder, alle details komen haarscherp in beeld en je kunt er eigenlijk gewoon niets slechts over zeggen.

Specifiek gaat het om een 6.4 inch AMOLED-scherm met een 18:5:9 aspect ratio en een pixeldichtheid van 516 ppi. Met andere woorden: groot, helder en scherp.

Samsung Galaxy Note 9

Interessant is dat er verschillende kleurmodes zijn voor het scherm. Het gaat om AMOLED Photo, AMOLED Cinema en een adaptive display. Adaptive wisselt tussen de verschillende modi, afhankelijk van de app die je gebruikt. Kijk je dus een film, dan krijg je een andere modus dan wanneer je even naar informatie van de NS zit te kijken.

Ook zijn er verschillende resoluties. Standaard heeft de telefoon een resolutie van 1080p, maar je kunt ook kiezen voor 1440p en 720p. Met 720p bespaar je weer stroom, waardoor die toch al grote accu nog langer mee gaat.

Trucjes met de S Pen

De nieuwe S Pen is ook een ontzettend interessante toevoeging aan de Note9. De pen is tot 9 meter afstand te gebruiken, al zie ik niet helemaal waarom je zo ver van de telefoon af zou werken. Interessant is vooral wat je allemaal met de pen kunt doen. Ik noemde de notities al even, maar dat is slechts het tipje van de sluier.

De pen laat je op afstand de camera-app opstarten door lang op de knop te drukken. Ook kun je de camera wisselen naar de Selfie-modus, een groepsfoto maken, een video opnemen, muziek pauzeren en opstarten en naar de volgende track gaan. Werk je met PowerPoint, dan laat de pen je heen en weer gaan door de slides. En dit kun je ook doen met foto’s.

De pen zelf hoef je overigens niet echt op te laden. Met 40 seconden aan laadtijd, heb je genoeg stroom voor 30 minuten gebruik. Het opladen doe je door hem simpelweg weer in de telefoon te stoppen.

Camera

Ook de camera is een belangrijk onderdeel van de telefoon en Samsung stelt hierin niet teleur. Op de Galaxy Note9 zit dezelfde dual 12 megapixel-camera als op de Galaxy S9 Plus. De beelden die je daarmee schiet zijn scherp en houden de kleuren mooi en helder. En ook in donkere omstandigheden werkt de camera goed.

De Galaxy Note9 heeft daarnaast een nieuwe modus meegekregen: scene recognition. Deze modus herkent of je eten, planten of dieren aan het fotograferen bent, en past de kleuren daar direct op aan. In sommige gevallen werd de foto echter iets meer verzadigd en het is een kwestie van smaak of je dat mooi vindt. In de meeste gevallen zie je echter nauwelijks verschil.

Camera Samsung Galaxy Note 9

Camera-test met de Samsung Galaxy Note 9. Boven: zonder scene recognition. Onder: met scene recognition.

Een andere leuke functie is ‘flaw detection’. Knipperde iemand op de foto? Dan krijg je hier een melding van, zodat je ervan op de hoogte bent. Dat kan best handig zijn als je die ene perfecte groepsfoto probeerde te maken.