Review: SMS Audio BioSport is een prijzige musthave voor wearable haters

Een beetje fietsen of rondje hardlopen kan nog steeds op de ouderwetse manier: kicksen aan, jasje dicht en hollen geblazen. Maar wie het straatbeeld anno 2015 eens goed analyseert, zal niet om de ladingen met meetapparatuur heen kunnen.

Het heeft misschien te maken met het feit dat ik al genoeg gewicht mee te nemen heb, maar echt kapot van heel extra hardware tijdens het hardlopen ben ik nooit geweest.

Het is dat de Nike+ sensor indertijd samenwerkte met mijn iPod die ik wel trouw bij me had, maar een extra polsband, een horloge en een borstband om je hartslag te meten? Mij niet gezien.

De opkomst van ‘Earables’

Voor sporters die graag zoveel mogelijk inzicht vergaren, zijn er mooie tijden onderweg. Sensoren en rekenkracht worden steeds kleiner en daarmee fuseren klassieke meetapparatuur steeds meer met kleding of andere accessoires.

Het meest fascinerende segment zijn daarbij de zogenaamde ‘earables’, draagbare technologie die je op en om je oor draagt, het meest logische uiteraard in een headset of oordopje.

De oordopjes van SMS Audio zijn daar een perfect voorbeeld van. De SMS Audio BioSport is namelijk geen setje gewone oordopjes: in de oordopjes vinden we sensoren om je hartslag te kunnen meten via je oren.

Forse doppen

Wie het doosje van de SMS Audio BioSport opent, zal in eerste instantie schrikken: de oordoppen zijn groot. Erg groot, zeker wanneer je kijkt naar de huidige dopjes op de markt. Hoe kleiner hoe fijner.

Laat je niet afleiden door het forse formaat van de doppen. Tijdens het sporten merk je nauwelijks dat je ze in hebt. Als je bekend bent met de producten van SMS Audio, zul je het ontwerp van de BioSport herkennen. Zwart met een accentkleur, grijs, geel of – zoals ons reviewmodel – blauw. Van de dopjes tot de jack heb je ongeveer een meter snoer en dat is meer dan genoeg. Wat prettig is aan het snoer, is het stevige materiaal dat is gebruikt, waardoor het snoer nauwelijks in de knoop raakt.

Laat je echter niet afleiden door het formaat van de doppen. De BioSport blijkt tijdens het lopen ontzettend comfortabel en eenmaal in de flow merk je zelfs nauwelijks nog dat je de doppen in hebt. Een hele prestatie, als je ze in eerste instantie zo ziet.

sms audio biosport kleurtjes

Klaar voor de start?

Eenmaal in je hardloopkloffie is het een peuleschilletje om aan de slag te gaan met de BioSport, zeker voor Android-gebruikers. Plug de koptelefoon in je smartphone en start RunKeeper en de hardloopapp zal direct herkennen  dat er een hartslagmeter is verbonden.

Eenmaal in je hardloopkloffie is het een peuleschilletje om aan de slag te gaan met de BioSport Voor iPhone-gebruikers is er één handeling extra nodig in het ‘Instellingen’-menu van Runkeeper: onder ‘Apps, Services & Devices’ > ‘Devices & Hardware’ moet er gekozen worden voor een ‘Analog Headphone’. Hierna herkent RunKeeper de hartslagmeter ook direct.

Image-1

Meer setup zul je niet meer doen om aan de slag te gaan met de BioSport. Vanaf nu herkent de app direct je headset en hartslagmeter en kun je direct aan de slag. De hartslagmeter krijgt zijn voeding vanuit de batterij van je smartphone, dus je hoeft je ook geen zorgen meer te maken over een opgeladen batterij.

Aan al dat gemak kleeft wel een flinke mits, naast het feit dat alleen RunKeeper de hartslagmeter herkent. De SMS Audio BioSport werkt namelijk nog niet met alle telefoons. Op het moment ondersteunen alleen de  Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy S4 en S5, LG Nexus 5, Motorola Moto X en iPhones boven de 4S de hartslagmeter via de audiopoort.

Goede metingen, aardig geluid

Tijdens het hardlopen viel me nog maar eens op hoe prettig de oordopjes voelen (of eigenlijk: dus niet voelen). Het feit dat er een behoorlijk sensor in één van de dopjes zit verwerkt merk je nauwelijks.

De BioSport heeft een IPX4-label, wat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken tijdens een regenbuitje of wanneer je lichaam excessief begint te huilen: de waterdichte coating beschermt het hele zaakje uitstekend.

Daar kwam ik tijdens een van de testruns persoonlijk achter, toen een hagel/regenstorm over de stad bewoog en ik helaas niet snel genoeg liep om hem voor te blijven.Weliswaar doorweekt maar toch met een stevige glimlach toen bleek dat de dopjes lekker bleven zitten en de sensoren uitstekend bleven meten.

Die metingen zijn overigens ook opvallend nauwkeurig, althans, vergeleken met andere meters. Tijdens een aantal van de testruns liet ik een TomTom Multi-Sport meelopen om de hartslagen te vergelijken en op een paar slagen na klopte dat 9.6 van de 10 keer (no pun intended).

De geluidskwaliteit van de BioSport is aardig, maar ik werd er niet door omver geblazen. De geluidskwaliteit is vergelijkbaar met de LG Tone Ultra, waarbij de lagere tonen iets beter naar voren komen in de SMS Audio BioSport.

biosport_bediening

Onhandige bediening

Het meest vreemde aan de BioSport is de bediening van je audio via de headset. Of eigenlijk: het ontbreken er van.

De BioSport heeft twee knopjes: eentje om de ‘phone mode’ te activeren – en daarmee ook direct de hartslagmeter uit te schakelen – en eentje om je muziek te pauzeren of met een dubbelklik door te zetten naar het volgende nummer.

Daar blijft het bij. Geen volumeknop of een mogelijkheid om en nummer terug te gaan in je playlist. Nog erger is het feit dat je niet je telefoon kunt gebruiken zonder je hartslagmeter uit te schakelen. Zonde, want ik zou graag mijn herstel na een run monitoren terwijl ik tijdens het uitlopen even bijklets met familie.

Zeker de moeite waard (maar tegen welke prijs?)

De SMS Audio BioSport is in vele opzichten een headset die je haast niet zou kunnen laten liggen. Het prijskaartje gooit daar wellicht roet in het eten, want met een prijs van $149 zijn de doppen bepaald niet goedkoop.

Het maakt van de SMS Audio BioSport eigenlijk de ideale headset voor sporters die zo licht mogelijk aan de slag gaan, maar toch die hartslag willen meten. De must-have voor wearable haters, misschien dus wel.

Wanneer de SMS Audio BioSport exact in Nederland beschikbaar komt, is nog onbekend. De verwachting is dat hij nog dit kwartaal zal verschijnen, al is de prijs in euro’s nog een raadsel. We houden je uiteraard op de hoogte!

Eindoordeel

SMS Audio BioSport

8

Pluspunten

  • Comfortabel
  • IPX-4
  • Goede hartslagmeting
  • Makkelijke setup
  • Opladen via je telefoon

Minpunten

  • Beperkte ondersteuning qua smartphones
  • Alleen met RunKeeper te gebruiken
  • Vreemde bediening
  • Alleen voor echte selftrackers
De SMS Audio BioSport is een eerste samenwerking tussen Intel en SMS Audio. De oordopjes hebben een ingebouwde hartslag meter, waardoor een extra borstband tijdens het sporten niet meer nodig is.
Design
7.0
Draagbaarheid
9.0
Gebruikersgemak
9.0
Prijs/Kwaliteit
7.0