Revolutionaire armprothese wordt bediend via voetbewegingen

De technologische ontwikkeling zorgt bij uitstek voor steeds meer nieuwe coole producten, zoals drones en robots. Maar tussen al het geweld van virtual reality headset en drones worden ook de protheses steeds geavanceerder.

Dean Kamen vond het tijd dat protheses niet alleen voor het uiterlijk gemaakt worden, maar dat ze ook nog eens functioneel zijn. In samenwerking met DARPA ontwikkelde Kamen een nieuw soort armprothese dat kan worden bestuurd op basis van voetbewegingen.

In onderstaande video zien we een oud-militair die zijn hand heeft verloren tijdens een missie. De prothese van Kamer stelt hem in staat om weer een klimwand te beklimmen.

De prothese wordt momenteel bediend via voetbewegingen, maar volgens Kamen wordt er al onderzoek gedaan naar een andere manier van bedienen. Zo is het de bedoeling dat de prothese in de toekomst bediend kan worden via weefsel in de borst. Hierdoor zou de gebruikerservaring van de prothese dichter bij de werkelijkheid moeten komen te liggen. Hoe de bediening precies in zijn werk zal gaan, heeft Kamen niet verteld.

Het is niet de eerste keer deze week dat een prothese van DARPA in het nieuws komt. Eerder deze week werd bekend gemaakt dat DARPA druk bezig is met de ontwikkeling van protheses waarbij gebruikers kunnen ‘voelen’. Een dergelijke prothese zou een grote uitkomst betekenen voor mensen met een geamputeerd lichaamsdeel.

De prothese is inmiddels goedgekeurd door de Food and Drug Administration in de Verenigde Staten en zal binnenkort voor iedereen beschikbaar komen op de markt.