Richard Branson, bekend van zijn bedrijven die hij allemaal Virgin noemde (een platenzaak, een vliegtuigmaatschappij enzovoorts), heeft een nieuw plannetje. Hij gaat de luchtvaart zoals wij hem kennen volledig op zijn kop zetten. Dat doet hij samen met Boom, waar hij mee gaat samenwerken. Zij maken de XB-1 Supersonic Demonstrator, een supersonisch vliegtuig voor passagiers. Daarover schrijft Mashable.
Het vliegtuig moet in 3,5 uur van New York naar Londen gaan vliegen voor vijfduizend dollar. Niet goedkoop, maar sneller dan dat zul je niet tussen de twee steden kunnen reizen. De stap van Branson is overigens niet geheel onverwacht, aangezien hij al interesse heeft in een turbojet sinds Concorde in 2003 stopte. “Ik ben al heel lang gepassioneerd over innovaties in de luchtvaart en het ontwikkelen van snelle commerciële vluchten. Als een innovator in de ruimte, was het een eenvoudige keuze voor Virgin Galactic (een bedrijf van Branson) om met Boom samen te gaan werken”, aldus de ondernemer.
Snelste vliegtuig ter wereld
De bedoeling is dat The Spaceship Company, een tak van Virgin Galactic, al het ingenieurswerk en de productie gaat verzorgen, samen met de ondersteuning voor testvluchten. Boom heeft ondertussen eenzelfde soort droom als Branson. Zij willen een veilig, snel en prettig om in te vliegen vliegtuig maken. De Concorde leerde ze hoe ze een supersonisch design konden maken dat 2,6 keer sneller vliegt dan de huidige vliegtuigen. Belangrijk, zegt Blake Scholl, CEO en oprichter van Boom, want het is “zestig jaar na de vliegtuigera opkwam en we vliegen nog steeds met snelheden uit 1960”.
De hardware komt van General Electric (motoren), Honeywell (avionica), Tencate (koolstofvezel) en de structuren worden gemaakt door Blue Force. En zomaar snel is niet goed genoeg: de XB-1 moet het snelste passagiersvliegtuig ter wereld worden. Bovendien kunnen er 45 tot 55 passagiers mee, die ieder lekker veel ruimte hebben aan iedere kant van het gangpad. Daarnaast heb je een persoonlijk raampje en een eigen plek om je spullen neer te zetten.
Gelukkig hoeven we niet lang te wachten tot we een ritje kunnen maken in het vliegtuig. De eerste vlucht staat gepland voor 2017.