Tony Stark in het echt: Deze Brit bouwde zijn eigen Iron Man-pak

Een lichtgewicht exo-skelet, superstevige (en lichte) laarzen en een paar krachtige, compacte turbines die werken op kerosine. Samen vormen deze onderdelen het pak waarmee de Brit Richard Browning kan vliegen. Het ziet er bij lange na niet zo gelikt uit als het pak van Iron Man, maar verder doet alles je direct denken aan deze superheld.

Eén groot verschil tussen Tony Stark, de maker van en man in Iron Man-pak, en Richard Browning: Stark is karakter uit de strips en films van Marvel, Browning is een echte uitvinder. Hij is 38 jaar oud en 2,5 jaar geleden gaf hij zichzelf een nieuwe levensdoel: kunnen vliegen. Terwijl hij overdag bleef werken als oliehandelaar, werkte hij in zijn vrije tijd aan zijn pak, vertelt hij aan Wired.

Het resultaat is Daedalus: een pak waarmee Browning daadwerkelijk kan vliegen. In eerst instantie slechts een paar seconden, maar inmiddels ruim tien minuten. De nieuwste toevoeging is een augmented-reality-helm van Sony, zodat hij bijvoorbeeld kan zijn hoeveel brandstof hij nog heeft. Het is nog geen Jarvis, maar het brengt de uitvinder wel weer een stap dichterbij Tony Stark.

Kosten

Voorlopig blijft hij nog doorgaan met de ontwikkeling van het pak, maar tegelijkertijd richt de Brit ook zijn eigen bedrijf op: Gravity. Met dat bedrijf wil hij presentaties gaan geven en als innovatieconsultant aan de slag te gaan, om indirect geld te gaan verdienen met zijn pak. Dat heeft tot nu toe namelijk vooral heel veel geld gekost, bijna 50.00 euro.

Met dat geld kun je een heleboel leuke dingen doen (Tesla Model 3, iemand?), maar er zijn waarschijnlijk geen mensen die kunnen zeggen dat ze dat geld kunnen vliegen zoals Iron Man.