Rijden we over 5 jaar allemaal in een autonome auto?

De eerste zelfrijdende auto’s zijn al volop in ontwikkeling, maar hoe lang gaat het nog duren voor je er zelf eentje op de oprit hebt staan. Dat hangt natuurlijk af van je banksaldo, maar vooral van de eerste modellen die op de markt komen.

Onderzoeksbureau Gartner bracht deze week de nieuwe Hype Cycle for Emerging Technologies uit, waarin onderzocht wordt welke nieuwe technologie we interessant vinden en wat we er precies van verwachten. Dat laatste is volgens het bedrijf cruciaal als het gaat om de interesse in zelfrijdende auto’s, want als de eerste modellen niet voldoen aan de verwachtingen van de consument, dan kan het weleens lastig worden om ze later alsnog over de streep te trekken.

Vrijwel alle automerken werken op dit moment aan een eigen zelfrijdende auto. Gartner verwacht dat het nog vijf tot tien jaar zal duren voor de autonome auto een significant marktaandeel heeft. Dat lijkt wat optimistisch, want vooralsnog moet de eerste stuurloze auto nog op de markt gebracht worden. Tel daarbij op dat de zelfrijdende modellen in eerste instantie alles behalve goedkoop zullen zijn en je weet dat de meerderheid een dergelijke auto simpelweg niet kan betalen.

Dat blijkt ook uit een analyse van Business Insider. Zij verwachten dat in 2020 drie procent van alle verkochte auto’s autonoom kan rijden, terwijl dat percentage in de jaren daarna zal toenemen. Het gaat in dat geval wereldwijd om honderdduizenden auto’s, waar er in totaal zo’n 90 miljoen verkocht worden.